Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
De betekenis van 'onbewerkt vlees' is vlees dat vrij is van toevoegingen als E-nummers, conserveringsmiddelen en smaakstoffen. Vlees wordt bewerkt om bijvoorbeeld een betere kleur en langere houdbaarheid te verkrijgen. Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan dit soort bewerkingen niet zijn gedaan.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Bewerkte producten
Vleeswaren zoals kipfilet, of kiprollade bijvoorbeeld. Maar ook in snacks zoals kipnuggets, kroketten, frikadellen, knakworstjes en rookworsten zit vaak kippenvlees. In bewerkte producten zit vlees dat machinaal van kippenruggen en - karkassen is geschraapt. Dit heet separatorvlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Ook als vlees gedroogd, gerookt of gezouten is noemen we het bewerkt. Het gaat om vrijwel alle vleeswaren, om (rook)worsten, om kant-en-klare hamburgers en om bijvoorbeeld paté. Kipfilet (zonder marinade), biefstuk, runderlappen of bijvoorbeeld varkensfilet zijn voorbeelden van onbewerkt vlees.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees.
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn, salami, ham, rookworst en knakworst. Er zijn ook soorten vlees die zowel vers als bewerkt kunnen zijn. Denk hierbij aan gehakt. Gehakt kan onbewerkt zijn, maar zodra er zout aan toegevoegd is valt gehakt onder de noemer bewerkt vlees.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling. In deze voedingswaardetabel kan je de voedingswaarde van vleeswaren en worst zien.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Niet alleen de zaadoliën zijn ultrabewerkt maar ook alle producten die met zaadoliën zijn gemaakt, zoals margarine, pindakaas en mayonaise.
“Geen enkele charcuterie is echt volledig gezond. Maar bepaalde soorten zijn wel een betere keuze dan andere. Neem nu kippenwit en kalkoenfilet: die producten zijn bewerkt, maar het vlees is mager en wit. Dat is beter, want van rood vlees is bekend dat het in grote hoeveelheden de kans op darmkanker kan vergroten.”
Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Volkoren granen zijn het minst bewerkt en dus het meest aangewezen.
Verse kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees en vis die niet zijn gemodificeerd, worden beschouwd als onbewerkt vlees.