Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is. Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
In Nederland is die betekenis van tot minder gebruikelijk. Tot 20 november wordt door Nederlanders meestal opgevat als tot en met 19 november. Als tot niet in een tijdsbepaling is gebruikt, wordt het door de meeste mensen opgevat als 'tot en met'.
Vervaldatum/expiration date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
'Te gebruiken tot' (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum. Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees.
Verschil THT en TGT
Op verpakkingen vind je vaak de aanduiding 'te gebruiken tot' (TGT) of 'ten minste houdbaar tot' (THT). 'Te gebruiken tot' staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees.
THT is de afkorting voor Ten minste Houdbaar Tot, in het Engels 'best before' (BB). Het betekent dat na de vermelde datum de kwaliteit van je voedingsproduct (denk aan smaak, geur, kleur, gehalte van vitamines) afneemt en dus niet meer op 'n best is.
De voorzetselcombinatie tot en met wordt in drie woorden geschreven als ze wordt gevolgd door een zelfstandig naamwoord of een zelfstandignaamwoordgroep. Ze drukt dan uit dat het genoemde inbegrepen is. Hij is met vakantie tot en met 20 november.
Tot 21 juli betekent dat hij niet meer geldig is op 21 juli. Tot en met 21 juli betekent dat hij nog wel geldig is op 21 juli maar daarna niet meer.
I tot voorzetsel Uitspraak: [ tɔt ] 1) niet verder dan Voorbeeld: 'tot de deur' 2) niet langer dan Voorbeelden: 'tot de zomervakantie' , 'een baan van negen tot vijf' tot ziens!
In dit geval staat "2" voor februari en "2024" staat voor het jaar. Dus "2-2024" betekent dat de vervaldatum februari 2024 is. Deze indeling wordt vaak gebruikt in verschillende contexten, zoals vervaldatums op documenten, creditcards, licenties en andere tijdgevoelige items.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Vrij verkrijgbare medicijnen zoals aspirine, hoestsiroop en kruidenproducten hebben een houdbaarheidsdatum, vaak afgekort EXP gevolgd door een maand en jaar. Dit geeft de datum aan waarna de fabrikant de potentie of effectiviteit van het product niet meer garandeert .
Samenvatting. Ter afsluiting, hoewel we hebben vastgesteld dat "until" de datum lijkt te omvatten die erop volgt , wilt u misschien voorkomen dat u "until" gebruikt met een deadline of specifieke datum als het mogelijk is dat iemand u verkeerd begrijpt.
Het voorbeeld tot 20 augustus wordt door Nederlanders dus meestal opgevat als tot en met 19 augustus. Om misverstanden te vermijden is het aan te raden tot en met te gebruiken.
Bij bijvoorbeeld een spaardepositie van een jaar is het onderscheid tussen 'tot' en 'tot en met' niet aan de orde, bij een aanvangsdatum (datum van storting) van 20 juli 2023 is de einddatum (datum van opname of verlenging) eenvoudig 20 juli 2024.
Wat betekent 'Te gebruiken tot'?
De uiterste consumptiedatum van een voedingsproduct staat aangeduid als “Te gebruiken tot”. Hierbij gaat het om producten die op korte tijd kunnen bederven en waarbij opeten na bederf een risico voor de gezondheid kan inhouden.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Volgens de USDA is deze datum niet echt een houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop de kip zijn "piekkwaliteit" begint te verliezen. Je hebt dus tot twee dagen na die datum om de kip te gebruiken . Let na twee dagen op andere sensorische signalen om te weten of de kip bedorven is.