Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Rauw blijven alle voedingsbestanddelen bewaard, maar rauwe broccoli is moeilijk verteerbaar.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool bevatten veel zwavel en kunnen een opgeblazen gevoel en gasvorming veroorzaken . Probeer een aantal van deze groenten om te zien of ze gemakkelijker te verteren zijn: wortels, spinazie, zoete aardappelen, courgette, sperziebonen, selderij en pompoen.
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Bevordert een gezonde spijsvertering en vermindert constipatie
Het eten van vezel- en antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals broccoli kan een rol spelen bij het behoud van een gezonde darmfunctie (26, 27, 28). Een onderzoek bij muizen op een broccolidieet vond een verlaagd niveau van ontstekingen in de dikke darm , evenals gunstige veranderingen in de darmbacteriën (29).
Echter, zoals de meeste groenten in de kruisbloemigenfamilie, kan zowel rauwe als gekookte broccoli overmatig gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken bij sommige mensen . Broccoli kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, met name bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) ( 12 ). Dit komt door het hoge vezel- en FODMAP-gehalte.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten hoge niveaus van onoplosbare vezels , die snel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, vooral wanneer ze rauw worden geconsumeerd. Symptomen kunnen zijn: een opgeblazen gevoel, gas en krampen.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er bestaan geen voedingsmiddelen die bij alle mensen met pds klachten geven. Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.
Als vegetariër of veganist is broccoli een van de beste probiotische vezelrijke voedingsmiddelen . Het kan worden gekookt als bijgerecht of als vervanging in een hoofdgerecht, dus probeer het een paar keer per week te eten. En zolang je het niet te lang kookt, zal het je mond- en spijsverteringsgezondheid ondersteunen.
Per dag wordt geadviseerd om 30 à 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Havermout, of andere vezelrijke voeding zoals, sperziebonen, broccoli, bloemkool, pompoen en fruit, zoals bananen helpen bij het bevorderen van jouw stoelgang. Ook noten en zaden, zoals chiazaad en lijnzaad bevatten veel vezels.
Eet minder : Een van de makkelijkste manieren om broccoli-gerelateerd gas te controleren is om er gewoon minder van te eten; dat kan betekenen dat je minder eet in het algemeen of gewoon kleinere porties eet. Hoe minder je eet, hoe minder raffinose in je colon terechtkomt.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Psylliumvezels neemt u 1-2x daags in met weinig water. Hierdoor wordt de ontlasting dikker en het voorkomt een branderig gevoel bij de anus. Clusteren van ontlasting (meerdere keren ontlasting binnen 1,5 tot 2 uur) kan verbeteren als u psylliumvezels aan het einde van de maaltijd inneemt.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Ja, broccoli is gezond. De groene groenten zit namelijk vol met vezels en andere belangrijke vitamines en mineralen.
Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.