Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Na ongeveer vier weken verschijnen de eerste bloemen en na ongeveer twee maanden kan je de eerste aardbeien plukken - afhankelijk van het tijdstip van aanplanting tot in de nazomer of zelfs tot in de herfst.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
Plantkunde: komkommer is fruit
Een komkommer groeit uit een bloem en bevat zaadjes die kunnen worden gebruikt voor het kweken van nieuwe komkommers. De komkommer is dus botanisch gezien fruit.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
De olijf is een vrucht. Net zoals perziken, nectarines en kersen behoort ze tot de groep van het steenfruit (wat dat juist is, lees je hier).
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
In het Duits heet de aardbei 'Erdbeere', in het Fries 'ierdbei', in het Engels 'Strawberry'. Die laatste naam is gegeven vanwege de (originele) eeuwenoude kweekwijze van de vruchten 'op een strooien onderlaag' en soms werden de planten 's winters ook tegen strenge vorst met stro afgedekt.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
De makkelijkste manier van kweken is door aardbeiplantjes te kopen en deze direct te planten in potten, bakken of de volle grond. Ook kun je bij een aardbeienkweker een stekje aanschaffen, zodat je dit kleine plantje zelf laat uitgroeien tot een grote aardbeienplant.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Bananen zijn bessen
Jazeker! Hoe verrassend het ook klinkt, botanisch gezien worden bananen als bessen beschouwd. Bananen zijn afgeleid van een enkele bloem met meer dan één eierstok, waardoor ze een samengevoegde vrucht zijn.
3 jaar voor de beste oogst van aardbeien
Aardbeien zijn winterharde vaste planten. Voor de beste oogst houd je aardbeien ongeveer 3 jaar aan en vervang je ze daarna door nieuwe planten (die je heel gemakkelijk zelf uit de uitlopers kunt vermeerderen).
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Wat zijn vruchtgroenten? Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Wanneer je aan fruit denkt, denk je niet meteen aan noten. Toch behoren noten officieel wel tot fruit. Alle vruchten en zaden, of ze nu gecultiveerd zijn of in het wild groeien, vallen onder de noemer 'fruit' wanneer ze rauw gegeten kunnen worden.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Heel wat boeren houden zich bezig met de biogroente- en aardappelteelt: bijna 30% van de biobedrijven zijn gespecialiseerd in groenten in openlucht. De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv.