Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten.
Zorg dat u bij elke maaltijd eiwitten binnen krijgt. Dit kunt u halen uit eieren (eigeel max 1-2 keer per week), franse magere kwark, magere vlees soorten, vis. In mindere mate kunt u ook eiwitten halen uit noten, groenten en zaden. Eet minimaal 6 keer per dag.
Neem magere zuivelproducten
Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Veel typische ontbijtproducten, zoals eieren, spek en pannenkoeken , bevatten veel verzadigde vetten of cholesterol en kunnen uw risico op hartziekten verhogen. Als u daarom is verteld dat u moet overstappen op een cholesterolarm dieet, wilt u voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze het cholesterolgehalte verhogen, vervangen door gezondere.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
Het is goed om elke dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit. Kies daarom vooral volkoren en eet elke dag 2 keer fruit.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Je cholesterol verlagen doe je ook met: Meer magere zuivelproducten: zowel kaas als melk, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr vinden we verzadigde vetten, wat je ongezonde LDL-cholesterol verhoogt.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
Wel is het belangrijk dat u nadenkt bij wat u eet. Probeer producten met veel verzadigd vet te vermijden. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is en voorkomt in dierlijke producten. Plantaardige producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Rijk aan omega-3-vetzuren, die helpen de bloeddruk te verlagen, kan gerookte zalm – verse zalm in het bijzonder – de niveaus van 'goede' HDL-cholesterol verhogen . Hoewel het de 'slechte' LDL-cholesterol niet verlaagt, helpt het verhogen van uw inname van HDL-cholesterol om cholesterol uit uw slagaderwanden te verwijderen.
Als u uw cholesterol- of verzadigde vetinname beperkt, of gewoon een gezonder hartdieet wilt volgen, kunnen de volgende tips helpen: Wissel van kaas: probeer cottage cheese of ricotta in plaats van vette kazen in uw recepten. U zult ontdekken dat deze net zo lekker smaken.
Avocado's zijn een goede bron van voedingsstoffen en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA's). Onderzoek suggereert dat de vezels uit avocado's de HDL-cholesterolwaarden en de kwaliteit van LDL-cholesterol kunnen verbeteren . Twee porties avocado per week toevoegen aan een hartgezond dieet kan uw risico op hartziekten verlagen.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Kies zeevruchten, kip of mager rood vlees in plaats van vet of bewerkt vlees. Verwijder al het zichtbare vet van vlees. Vraag om gestoomde groenten in plaats van friet. Vraag om de sauzen en dressings apart, zodat u zelf kunt bepalen hoeveel u eet.