Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
Van bereiden naar bewaren
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron. Zo geniet je waar en wanneer je maar wilt van jouw favoriete gerecht.
Over het algemeen zal het afdekken van een ovenschaal het eten sneller garen . Dit komt doordat het deksel de warmte vasthoudt die van het eten opstijgt in plaats van dat het in de oven verdwijnt. Afdekken heeft ook het effect dat het eten binnenin vochtig wordt, net als stomen, omdat al het vocht dat van het eten opstijgt door het deksel wordt vastgehouden.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
Als het recept voorschrijft dat u de ovenschotel moet afdekken, kunt u eenvoudig een laag aluminiumfolie over de bovenkant van de schaal wikkelen en de zijkanten dichtmaken om hetzelfde resultaat te krijgen.
Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Voor gebruik in de oven, vervang folie door bakpapier . Voor voedselbereiding is waspapier antiaanbak en kan het een alternatief zijn voor folie.
U realiseert het zich misschien niet, maar de perfect rijpe, sappige groenten die u in uw ovenschotel gooit, zijn waarschijnlijk de boosdoeners als het gaat om een waterige ovenschotel . Daarom is het belangrijk om het recept te volgen bij het voorbereiden van uw groenten en het afkoelen van uw eindproduct.
Folie. Een dubbele laag folie werkt goed als deksel als u een nauwere pasvorm nodig hebt dan een bakplaat of een koekenpan zou bieden . Het is iets lastiger te hanteren dan een deksel, maar het houdt warmte en vocht net zo goed vast.
" Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
De ovenschotel weer opwarmen
Een ongebakken ovenschotel mag rechtstreeks de oven in. Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen.
Bakpapier voorkomt dat je eten blijft plakken aan bakspullen, zoals ovenschalen en bakvormen. Zo houd je je oven schoon.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
De fout: Het is droog
Als je een snelle zelfgemaakte saus wilt, doe dan dit: open een blik gepelde tomaten, plet ze tot hun sap, kruid ze met zout en peper en een scheutje olijfolie en warm ze op . Een andere oplossing: smelt wat boter en druppel het eroverheen; of kruid en warm wat room op en gebruik dat om je gerecht mee te bestrijken.
Maak een papje van maïzena voor een snelle en gemakkelijke verdikking.
Gebruik een eetlepel maizena per kopje vloeistof dat u wilt indikken. Roer alle klontjes eruit. Voeg een paar minuten voordat uw ovenschotel klaar is, beetje bij beetje toe tot u tevreden bent met de dikte. Laat de ovenschotel vervolgens afbakken.
Meng een theelepel maizena met een eetlepel water op kamertemperatuur en voeg toe aan je stoofpot. Breng het vervolgens aan de kook en kook tot de gewenste dikte is bereikt . Maizena is een geweldig glutenvrij verdikkingsmiddel. Het heeft een iets meer gelatineuze textuur, dus voeg slechts een theelepel per keer toe, anders wordt je saus misschien wat klef.
Een goed sluitend deksel op uw ovenschaal zorgt ervoor dat de schaal geen vocht verliest tijdens het lange kookproces . De grootte is van belang. Als uw schaal te klein is, kan de vloeistof overstromen. Als hij te groot is, kan de vloeistof te snel inkoken en het eten uitdrogen.
Casseroles worden vaak met een deksel gebakken om de warmte binnen te houden en te voorkomen dat het gerecht uitdroogt. Een deksel dient hetzelfde doel als folie.
Het is belangrijk om een ovenschotel goed op te warmen voordat u hem eet. Gebruik een direct afleesbare thermometer om te controleren of de ovenschotel een temperatuur van 74 graden Celsius heeft, zodat u hem veilig kunt eten.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!
Dek de schalen af
Door een vel aluminiumfolie losjes over een gerecht te leggen of te spannen, voorkom je dat de bovenkant bruin wordt terwijl de rest van je gerecht verder bakt. Als je meer stoom wilt creëren tijdens het bakproces, kun je de schaal goed afsluiten met een aluminiumfolie deksel .
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
"Wat is het verschil tussen een aluminium pandeksel en een aluminiumfolie-afdekking bij het isoleren van warmte?" Kort antwoord: Niet veel . U zult waarschijnlijk het verschil niet merken tussen een aluminium pandeksel en een strak passend vel aluminiumfolie.