Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Pruimen zijn voedzame vruchten en bevatten veel vezels. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden. Aangezien pruimen redelijk klein zijn, kun je 3 pruimen rekenen als één portie fruit. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit te eten per dag.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
De toegevoegde zoetheid heeft een prijs in termen van calorieën, aangezien 1 theelepel suiker ongeveer 16 calorieën bevat . Bijvoorbeeld, 1 kopje bevroren bosbessen zonder toegevoegde suiker bevat 13 g natuurlijke suiker en 79 calorieën. Een kopje gezoete, bevroren bosbessen bevat 186 calorieën en 45 g suiker, waarvan 32 g toegevoegde suikers zijn.
Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit. Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf.
Het eten ervan wordt als zeer laag risico beschouwd, tenzij u een bekende ananasallergie hebt . In dat geval moet u ananas en de extracten ervan vermijden. Echter, zelfs bij mensen zonder allergie of diabetes kan het eten van te veel ananas — meer dan een paar porties per dag — onbedoelde bijwerkingen hebben.
Diepvries- en blikproducten zijn langer houdbaar dan verse producten , zijn net zo lekker en kunnen op veel manieren worden gebruikt. De voedingswaarde verandert niet veel bij diepvries- en blikproducten, maar ze kunnen wel iets anders worden gekookt omdat het watergehalte verandert.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Zowel pruimen als pruimen zijn een uitstekende bron van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten . Daarnaast hebben ze verschillende eigenschappen die het risico op veel chronische ziekten, zoals osteoporose, kanker, hartziekten en diabetes, kunnen verminderen.
De belangrijkste reden hiervoor is dat ze zeer rijk zijn aan vezels. Hierdoor hebben gedroogde pruimen een laxiderende werking en zijn ze aan te raden voor iedereen die problemen heeft met de stoelgang. Ze hebben een positief effect op de werking van je darmen en gaan daardoor verstopping of een opgezette buik tegen.
Pruimen bevatten relatief veel vezels en stimuleren daarmee de darmbeweging en je spijsvertering. Daarnaast staan vezels er bekend om dat ze helpen tegen obstipatie. Tevens bevatten ze ook het stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Ochtend. “Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”
Ananassap bevat een enzym genaamd bromelaïne, dat het vermogen van uw lichaam om pijn te bestrijden en zwelling te verminderen activeert. Het wordt gebruikt als behandeling voor ontstekingen en sportblessures en kan effectief zijn bij het verminderen van symptomen van artrose.
Gezondheidsrisico's
"Vanwege de grote hoeveelheid vitamine C die ananas bevat, kan het consumeren van grote hoeveelheden diarree, misselijkheid, braken, buikpijn of brandend maagzuur veroorzaken ", aldus de onderzoeker.
Ananas is een goede bron van vitaminen, mineralen en voeding. Bromelaïne, dat aanwezig is in ananas, breekt cholesterolafzettingen in de slagaders af , wat een gezonde bloedstroom ondersteunt en ons risico op hartziekten vermindert.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Maar vergeet ook de perziken, peren, ananas en meer uit blik niet! U weet misschien niet dat veel ingeblikt fruit zoals perziken geplukt worden als ze het rijpst zijn en binnen een paar uur van het veld naar het blik gaan. Dit betekent dat ze hun volledige voedingswaarde en smaak aan de plant hebben bereikt voordat ze in uw supermarkt terechtkomen.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.