Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen. Draai de ovenknop richting het teken voor de elektrische oven bijvoorbeeld bij baksels waarbij de bodem al is afgebakken, maar de vulling nog moet garen.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Oven met warmhoudfunctie
Tegenwoordig bieden veel ovens een warmhoudfunctie. Dit is een ideale functie om jouw eten warm te houden na bereiding in de oven. Zo bieden de Miele ovens een automatische warmhoudfunctie. Na afloop van de bereidingstijd worden jouw gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden.
Als u meerdere gerechten bereidt die op verschillende tijdstippen "gaar" worden, kunt u de meeste warme gerechten vaak ongeveer 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 tot 250°F houden . Controleer voor langere tijd regelmatig met een voedselthermometer om er zeker van te zijn dat het eten op een temperatuur van 140°F of hoger blijft.
Dit staat vermeld op bijvoorbeeld de thermometer (EN 13485). Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden. In de hygiënecodes staat hoe u de temperatuur bij opslag en bewaren kunt controleren.
Optie 2: Oven
Deze optie is het beste voor ovenschotels, maar niet zo geweldig voor roergebakken, gebakken of gestoomde gerechten. Verwarm de oven voor op 200–250°F (90–120°C) . Doe de restjes in een ovenvaste schaal en dek af met aluminiumfolie om het vocht vast te houden. De opwarmtijd varieert afhankelijk van de restjes.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen.
WARM. Veel ovens zijn uitgerust met een Warm-instelling om uw eten op serveertemperatuur te houden. De Warm-instelling houdt uw oven doorgaans tot een uur lang op een temperatuur van 170-200°F .
Aan het einde van een time bake-functie gaat de oven automatisch in een warm-hold op 150 graden en blijft op die temperatuur totdat u hem uitzet . Aan het einde van een time bake-functie gaat de oven automatisch in een warm-hold van 170 graden en blijft op die temperatuur gedurende 90 minuten, waarna hij uitgaat.
Als het om vochtige etenswaren gaat, doe ze dan in een ovenvaste keramische schaal of ovenschaal, voeg een of twee theelepels water toe, dek af met een deksel of aluminiumfolie en verwarm het geheel op 175 graden gedurende 20 tot 30 minuten , afhankelijk van de hoeveelheid eten.
Ik zou het gebraad snijden, het in een ovenschaal leggen, er wat hete runderbouillon overheen gieten, het goed afdekken en het in de oven zetten tot het heet is . Het zou niet langer dan 12 tot 15 minuten moeten duren om het vlees op te warmen, aangezien de bouillon die je eroverheen hebt gegoten al heet was.
Als je kiest voor "lasagne opwarmen in de oven", is het belangrijk om een gelijkmatige warmte te gebruiken. Verwarm de oven voor op 180°C en dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de lasagne, maar meestal volstaan 20 tot 30 minuten.
Opwarmen in de oven
Het is ook mogelijk om de maaltijd op te warmen in de oven. Ook hier geldt: de maaltijd kan direct uit de vriezer de oven in, ontdooien is niet nodig. Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Bakken met boven- en onderwarmte
Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen. Gebruik wel maar één bakplaat of rooster, want een extra bakplaat blokkeert de warmte.
Convectiekoken is ideaal voor gerechten die beter gedijen in een droog klimaat en waarbij u het bruinen en knapperig worden wilt stimuleren. Dus het roosteren van vlees, aardappelen en groenten is allemaal ideaal, en het is geweldig voor het opwarmen van dingen zoals gefrituurde kip of het bakken van pizza .
Opwarmen van zelfgemaakte maaltijden
Meestal hoeft u een gerecht niet vaker dan één keer op te warmen . Als u maaltijden in grote hoeveelheden maakt, scheidt u ze en bewaart u ze in afzonderlijke porties. Door dit te doen, hoeft u ze doorgaans maar één keer op te warmen.
De ovenmethode biedt de beste gelijkmatige verwarming, met name voor een hele ovenschotel of een groot deel en als u een grote ovenschaal gebruikt. De oven is de beste manier om een ovenschotel op te warmen, opwarmmethode: Stap 1: Verwarm de oven voor op 350°F zorg ervoor dat uw gerecht ovenbestendig is.
Warm houden van voedsel
Houd warm eten op een temperatuur van 57°C of hoger .
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken. Tip: laat altijd de oven voorverwarmen en wacht totdat de ideale temperatuur is bereikt.