Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Om te drogen, verspreid in een enkele laag op een grote bakplaat (of twee of drie) en plaats in een oven op ongeveer 170°F gedurende ten minste een paar uur . Zodra het helemaal droog is, rooster het op 350°F totdat de wortels zoetgeurend en donker van kleur worden, maar niet verbrand. Als de delicate randen beginnen te verbranden, verlaag dan de temperatuur naar 300°F.
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Probeer daarom bij voorkeur grondwitloof te gebruiken en geen witloof van hydrocultuur. Grondwitloof heeft namelijk vastere stronkjes en verliest minder vocht tijdens de bereiding.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast.
Bij witlof is de kern het meest bittere gedeelte. Echter is de kern tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten. Wel is het belangrijk om eventuele bruine bladeren en het onderkantje van de witlof weg te snijden.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Je kunt witlof ook invriezen: Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water. Witlof houdt niet van licht.
Voor je het witloof gaat invriezen, snijd je de stronken in stukken om ze kort te blancheren, twee minuutjes is voldoende. Als je het witloof zo invriest dan kan je de stukken nadien nog heerlijk stoven, wokken of bakken. De diepgevroren stukken moet je trouwens niet eerst ontdooien. Je kan ze rechtstreeks verwerken.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Om witlof schoon te maken, begin je met het verwijderen van losse, beschadigde of verkleurde bladeren. Snijd vervolgens het onderste deel van de stengel af voordat je de witlof gaat gebruiken. Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Droog de witlof in de oven op 200° F gedurende een uur of anderhalf uur. Zodra het helemaal droog is, verhoog je de oven naar 300° F en rooster je het tot het bruin en knapperig is. De stukjes witlof zouden gemakkelijk in je vingertoppen moeten breken.
Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Groenten zoals witloof, romanescu, selderpuree
wordt best (niet afgedekt) in de oven opgewarmd. Kan ook in microgolf.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Witlof bevat namelijk enorm veel vitamine C, daar kan geen sinaasappel tegenop! Ook staat de groente bekend om het gunstige effect op de bloeddruk en de ontgiftende werking op de lever. Daarnaast is witlof caloriearm en vezelrijk, lekker voor lijn en de spijsvertering dus.