De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Om ze vers te houden, wikkel je de appels in een vochtige papieren handdoek of doe je ze in een plastic zak met gaten . Zorg ervoor dat je de appels uit de buurt van andere producten bewaart, want het ethyleengas dat appels afgeven, zorgt ervoor dat andere soorten fruit en groenten sneller rijpen.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren . Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Groente, fruit en noten als tussendoortje
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
"Als je de appels heel dun snijdt, houd ze dan bij elkaar [terwijl je snijdt] en druk ze dan aan één kant naar beneden zodat ze uitwaaieren. Dit is vooral mooi voor een charcuterieplank of kaasplankje", zegt Fahr.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur. In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt. Daarna wel goed afspelen, want je wil natuurlijk geen zoute hap.
De meeste vruchten blijven ongeveer vijf dagen goed nadat ze zijn gesneden (sommige groenten een paar dagen langer), zolang u zich aan een paar regels houdt: bewaar ze in een luchtdichte verpakking en bewaar gesneden producten altijd in de koelkast. Vruchten zoals appels, peren, bananen en avocado's zijn niet de beste kandidaten om van tevoren te snijden, omdat ze bruin worden ...
Meloenen (cantaloupe, honeydew, watermeloen), mango's en ananas : Deze kunnen allemaal 3 tot 4 dagen van tevoren worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Granaatappelpitten: Kunnen 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Ze geven de voorkeur aan de koeling . Appels blijven het langst houdbaar als ze op 31-36 graden Fahrenheit worden bewaard. Je wilt ze dus in het koelste deel van de koelkast bewaren.