Van de verschillende soorten groenten bevatten sla/ kropsla gemiddeld het hoogste aantal verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen en hoogste totaal gehalte aan residuen, zowel bij de in Nederland geteelde als geïmporteerde sla/ kropsla.
Vooral groenten en fruit die veel water bevatten, zoals komkommer, bladgroenten, peren, aardbeien, bessen,… kunnen veel chemicaliën absorberen. Een absolute topper is de aardbei, ook wel de 'plofkip van de fruitteelt' genoemd.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Clean Fifteen 2017
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
Gebruik zout, bicarbonaat of azijn om je groenten ongeveer 20 minuten te laten weken om pesticiden en bacteriën te verwijderen. Eet geen fruit en groenten rechtstreeks uit de verpakking, zelfs niet als ze biologisch zijn.
Om glyfosaatvergiftiging te voorkomen, zijn dit enkele dingen die u kunt doen: Zoek naar etiketten . Het Detox Project, dat een door de FDA geregistreerd laboratorium voor voedseltesten gebruikt om te testen op giftige chemicaliën, heeft onlangs een "Glyphosate Residue Free"-label gelanceerd dat bedrijven kunnen aanvragen om hun producten te certificeren.
Ontgiften van glyfosaat en andere omgevingsgifstoffen vereist geen streng dieet, speciale supplementen of een gepatenteerd protocol. Door gewoon zoveel mogelijk vezelrijke, voedingsrijke voedingsmiddelen (bij voorkeur biologisch) in uw dieet op te nemen , ondersteunt u de ontgiftingsprocessen van uw lichaam en blijft u gezond.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Kersen op de rode lijst
Onder andere bramen, wortelen, appels, bosbessen en pruimen zijn op deze lijst te vinden. Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
Veelvoorkomende voorbeelden van natuurlijke toxines in voedingsgewassen zijn lectinen in bonen zoals groene bonen, rode kidneybonen en witte kidneybonen; cyanogene glycosiden in bittere abrikozenpitten, bamboescheuten, cassave en lijnzaad; glycoalkaloïden in aardappelen; 4'-methoxypyridoxine in ginkgozaden; colchicine in verse leliebloemen; ...
Glyfosaat wordt inmiddels overal in Nederland teruggevonden: in huisstof, in urine van boeren, in de bodem en in het (drink)water. Glyfosaat-residuen komen via bodem en voer in de koe en verzwakken haar gezondheid. Al die residuen komen ook terecht in de melk, en daarmee in ons.
Koop biologische producten om herbiciden en pesticiden te vermijden .
Hoewel boeren glyfosaat gebruiken op verschillende producten, gebruiken biologische voedingsmiddelen geen chemische behandelingen om te beschermen tegen onkruid of ongedierte. Koop bij de biologische afdeling van uw plaatselijke supermarkt, zodat u onbehandelde producten kunt vinden om te gebruiken in uw maaltijden.
Testen hebben aangetoond dat glyfosaat, een veelgebruikt pesticide op veel voedingsmiddelen, waaronder aardappelen, een veilig product is , aldus Miller. "Gram voor gram is die kop koffie waarschijnlijk giftiger voor je dan glyfosaat," zei hij.
Natriumcarbonaat
Uit een recent onderzoek blijkt dat zuiveringszout het meest effectieve middel is om pesticiden van fruit en groenten te wassen .
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Glyfosaat is een door de EPA goedgekeurd herbicide dat wordt gebruikt op voedsel- en niet-voedselgewassen, waaronder sinaasappelen , om onkruid en grassen te bestrijden en de opbrengst en kwaliteit van gewassen te verhogen. Het is een van de meest gebruikte hulpmiddelen in de landbouw, omdat het ook helpt om bodemerosie te verminderen en de oogstefficiëntie te verbeteren.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
Druiven . De dikke schil van druiven lijkt misschien een beschermende barrière, maar pesticiden kunnen nog steeds achterblijven. Was ze grondig voordat u van een tros geniet.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.