Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Diepvriesgroenten, bijvoorbeeld, of bereide producten zoals kroketjes hoef je niet vooraf te ontdooien. Ook ovenschotels die je ingevoren hebt kun je rechtstreeks in de oven zetten om op te warmen, op voorwaarde dat je een schaal of bakje hebt gebruikt dat zowel in de diepvriezer als in de oven mag.
De meeste diepvriesmaaltijden in ons assortiment kunnen in de oven of airfryer opgewarmd worden, zonder vooraf te ontdooien. Het heeft alleen wat meer tijd nodig. Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 50 tot 60 minuten nodig op 150 graden.
Ontdooien in de oven
Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien. Deze methode is sneller dan de koelkast, maar trager dan de magnetron, en het voedsel behoudt vaak beter zijn textuur en smaak.
Opwarmen in de oven
Het is ook mogelijk om de maaltijd op te warmen in de oven. Ook hier geldt: de maaltijd kan direct uit de vriezer de oven in, ontdooien is niet nodig. Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Verwarm de oven voor: Verwarm uw oven voor op een lagere temperatuur dan normaal, rond de 325°F (165°C) . Een lagere temperatuur zorgt ervoor dat het gebraad gelijkmatiger gaart vanuit de bevroren toestand.
Instructies voor het opwarmen van diepvriesmaaltijden:
Verwarm de bevroren maaltijd in een conventionele oven, leg de maaltijd op een bakplaat en verwarm de oven gedurende maximaal 30 minuten op 175 graden Celsius.
De dagen dat je alles wat je bevroren koopt eerst ontdooit voordat je het eet, zijn voorbij. Veel commercieel bevroren producten kunnen direct uit de diepvries worden gekookt, inclusief vlees, groenten en zelfs gebakken goederen .
Geloof het of niet, de kooktemperatuur voor bevroren kipfilets is hetzelfde als rauwe . Volg dus gewoon de instructies voor het voorverwarmen van de oven in uw recept zoals het is. Bij het bakken is het de kooktijd die verschilt. U zult waarschijnlijk 40-50% extra baktijd aan een recept moeten toevoegen.
In veel gevallen zal het gebruik van de ontdooifunctie van uw oven ervoor zorgen dat uw eten in slechts de helft van de tijd ontdooit , waardoor het veel sneller klaar is om te koken. Dit is niet alleen een bonus in termen van gemak, het is ook gemakkelijker dan het gebruik van de ontdooimodus op uw magnetron.
Sommige voedingsmiddelen kunnen echter niet bevroren worden gekookt en moeten volledig worden ontdooid voor gebruik. Dit is vaak het geval bij grote stukken vlees of gevogelte waarbij het onwaarschijnlijk is dat het voedsel zijn essentiële kerntemperatuur bereikt tijdens het kookproces. Dit verhoogt het risico dat schadelijke bacteriën het voedsel besmetten .
Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel). Verwijder het bakpapier of de folie en verwarm nog 15-20 minuten.
Het is niet raadzaam om te proberen uw ovenschotel te ontdooien in de oven of in de magnetron. In plaats daarvan moet u uw bevroren ovenschotel in de koelkast zetten en deze een nacht laten ontdooien . De koele temperatuur van de koelkast zorgt voor een mild ontdooiproces en zal op zijn beurt helpen om uw ovenschotel gelijkmatig te bakken.
Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven. Zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt.
Als u een bevroren glazen ovenschaal in een hete oven plaatst, loopt u het risico dat het glas breekt door de dramatische temperatuurverandering . Vermijd deze stap door een metalen of aluminium pan te gebruiken om in te vriezen, of door de foliepakketmethode en een ovenschaal uit de kast te gebruiken zoals hierboven beschreven.
Rauwe eieren, avocado's en bepaalde zeevruchten ontdooien echt niet goed, omdat er ijskristallen ontstaan bij het invriezen die ze afbreken , dus koken met die bevroren items levert slechte resultaten op. Dat kan vooral belangrijk zijn als je bakt.
Rauw of gekookt vlees, gevogelte of ovenschotels kunnen vanuit de bevroren toestand worden gekookt of opgewarmd . Het duurt echter ongeveer anderhalf keer zo lang om te koken. Bijvoorbeeld, als vers vlees een uur nodig heeft om te koken, duurt het 1 1/2 uur om hetzelfde vlees bevroren te koken.
Doe een pond bevroren rundergehakt in de pan. Braad het vier minuten aan, draai het blok om en schraap het gekookte rundvlees eraf met een tang of een houten lepel. Herhaal dit proces van aanbraden, omdraaien en schrapen totdat het blok klein genoeg is om in stukken te snijden. Voeg je kruiden of sauzen toe en geniet ervan!
Er zijn verschillende manieren om te ontdooien: in de koelkast, onder koud stromend water, op het vuur of in de oven of magnetron.
Als voedsel nog bevroren of gedeeltelijk bevroren is, duurt het langer om te koken. De buitenkant van het voedsel kan gekookt zijn, maar de kern mogelijk niet, wat betekent dat het schadelijke bacteriën kan bevatten. Controleert u of voedsel volledig ontdooid is voordat u het kookt? Ja Zo niet, wat doet u dan?
De stoommodus is geweldig voor het ontdooien van bevroren voedsel. Met een lage stoomtemperatuur van 90°F biedt de stoommodus de ideale manier om voedsel snel, gemakkelijk en met betere resultaten dan een magnetron te ontdooien. Gebruik de convectiestoomoven om voedsel te ontdooien dat u in een magnetron zou ontdooien .
Zorg ervoor dat het volledig is opgewarmd tot minimaal 75 graden Celsius om het risico op bacteriële infecties te verminderen. Kun je bevroren kip direct in de oven doen? Ja, je kunt bevroren kip direct in de oven doen.
Goed nieuws, volgens de USDA is het volkomen veilig . Houd er alleen rekening mee dat bevroren kip ongeveer anderhalf keer langer nodig heeft om te koken dan ontdooide kip.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.