Koolzuur en smaakveranderingen Na verloop van tijd kan koolzuur ontsnappen, vooral als de verpakking niet goed is afgesloten. Dit resulteert in een 'platte' smaak. Daarnaast kunnen de smaakstoffen in frisdrank na de THT-datum veranderen, wat invloed kan hebben op de algehele smaakervaring.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van de ijsthee achteruit gaan, maar soms smaakt het wel nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig drinken.
Het consumeren van verlopen of gestremde citroensap wordt afgeraden , omdat het gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. Hier zijn een paar redenen waarom: Bederf: citroensap kan na verloop van tijd bederven, vooral als het niet goed wordt bewaard. Blootstelling aan lucht, licht en temperatuurschommelingen kunnen bijdragen aan bederf.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Koolzuurhoudende frisdranken of soda's zijn niet bederfelijk en zijn veilig na de datum die op de verpakking staat. Uiteindelijk zullen de smaak en koolzuur afnemen . Voor de beste kwaliteit, consumeer ongeopende light frisdranken binnen 3 maanden na de datum; gewone frisdranken binnen 9 maanden.
De folie is tot 1 jaar goed verwijderbaar en laat geen lijmresten achter. Hij is beprintbaar met Eco-Solvent, Latex en UV inkten. Ongeprint heeft de Polyprint Crystal Clear een houdbaarheid van 5 jaar bij buitengebruik.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.
Hoewel het geven van citroensap in de vorm van limonade aan baby's ervoor kan zorgen dat ze de zure smaak opslurpen, bevat limonade meer suiker dan goed is voor je kleintje. De AAP zegt zelfs dat baby's jonger dan 12 maanden helemaal geen sap mogen drinken , en peuters van 1 tot 3 jaar moeten hun sap beperken tot 4 ounces per dag.
Snapple zet geen houdbaarheidsdatum op zijn flessen, maar kiest in plaats daarvan voor een productiedatum. Ze beweren dat hun producten niet verlopen, in die zin dat ze niet ranzig worden. Als Snapple echter lang na de productiedatum wordt geconsumeerd, verliest het zijn smaak en potentie .
Wat is de houdbaarheid van Mike's Hard Lemonade Seltzer? Over het algemeen blijft Mike's Hard Lemonade Seltzer ongeveer 12 maanden vers nadat het is verpakt . Hoe lees je de houdbaarheidsdatum? Mike's Hard Lemonade Seltzer is het lekkerst tot een jaar nadat het is geproduceerd.
Frisdrank valt onder de categorie van producten met een THT-datum. Dit betekent dat frisdrank na de vermelde datum nog altijd veilig kan zijn om te drinken, maar dat de kwaliteit mogelijk achteruitgaat. Daarom drinkt u frisdrank bij voorkeur voor het verstrijken van de THT-datum.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Onderzoek heeft aangetoond dat één blikje cola per dag het risico op diabetes type 2 met 26 procent verhoogt. Ook loop je volgens verschillende studies meer kans om hart- en vaatziektes te ontwikkelen.” En daar stopt het niet bij. “Ook het fosforzuur kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Aangezien Cola Zero minder dan 1 calorie bevat, kan het er niet voor zorgen dat je aankomt. Hoewel je niet dik kan worden van Cola Zero, wordt het niet aangeraden het met overmaat te drinken door de zoetstoffen en andere ingrediënten die erin zitten.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.