Vries nooit rauwe aardappelen in. Blancheer ze altijd eerst, anders wordt de textuur erg slecht. Snijd de aardappelen in gelijkmatige stukken. Als sommige partjes veel groter zijn dan de andere, zullen ze niet tegelijkertijd blancheren.
Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in.
Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk. Opgelet: de zoutsmaak neemt toe door het invriezen.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Je kunt aardappelen absoluut invriezen, en dat moet je ook doen als je een overschot aan aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen, omdat rauwe aardappelen veel water bevatten . Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Re: Huishoudvraagje - invriezen aardappelschijfjes
Champignons moet je dus ook absoluut niet laten ontdooien, maar kan je gewoon bevroren in de pan gooien om ze op te bakken dat gaat prima. Hoor dus net dat het met aardappeltjes wel prima gaat, des te mooier!
Bewaaradvies: Na opening gekoeld en afgesloten bewaren, beperkt houdbaar. Niet invriezen.
In de vriesvak of de diepvriezer: * -6°C: 1 week.
Leg de aardappelen op een bakplaat in één laag zonder ze aan te raken. Schuif de bakplaat in de vriezer en vries ze 6-12 uur in, of tot de aardappelstukjes hard bevroren zijn. Sluit ze af en vries ze in. Haal de bevroren stukjes eruit en doe ze in een Ziploc-zak, knijp ze uit om zoveel mogelijk overtollige lucht te verwijderen.
De sleutel tot het invriezen van aardappelen en zoete aardappelen - of het nu voor friet, hash browns of zelfs simpele geroosterde wedges is - is om ze eerst gedeeltelijk te koken . Omdat ze zoveel water bevatten, kunnen rauwe aardappelen niet goed worden ingevroren en kunnen ze papperig, waterig of zelfs korrelig worden.
De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen. Verwarm de pan voor op een middelhoog vuur. Is de pan warm, doe dan de (room)boter of olie erin. Wees niet al te zuinig, ondanks de antiaanbaklaag, want de boter en olie geven ook smaak aan de aardappel.
Wanneer u ze wilt serveren, bakt, kookt of magnetront u ze tot ze zacht zijn — zonder ze te hoeven ontdooien. U hebt binnen enkele minuten aardappelpuree, frietjes of knapperige geroosterde aardappelen op tafel staan.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.
Vries nooit rauwe aardappelen in. Blancheer ze altijd eerst, anders wordt de textuur erg slecht. Snijd de aardappelen in gelijkmatige stukken. Als sommige partjes veel groter zijn dan de andere, zullen ze niet tegelijkertijd blancheren.
Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries.
Gedane proeven hebben bovendien bewezen, dat het niet noodig is. In verband hiermede volrfen hier eenige raadgevingen: Bevroren aardappelen worden pas soet en daardoor oneetbaar, als men ze laat ontdooien voor het koken.
Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min. gaar. Van tevoren koken en weer opwarmen levert weinig tijdwinst op.
Ja hoor, krieltjes, partjes, schijfjes, het kan allemaal!
Blancheer 4 tot 6 minuten als de aardappel kleiner is dan 1 tot 1½ inch in diameter en 8 tot 10 minuten als hij groter is . De aardappel moet volledig worden verhit om enzymatische reacties te stoppen. Onvoldoende verhitting zal ertoe leiden dat het midden van de aardappel donker wordt. Koel af, laat uitlekken, verpak en vries in.
Mag je rauwe aardappelen eten? Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree.