Ook leuk: snijd je komkommers eens in kwartjes. Snijd in dat geval eerst ronde schijven en verdeel ze in vier (of zes, ook leuk). Qua presentatie zijn komkommerkwartjes bijvoorbeeld erg leuk in rijstbowls. De kleine stukjes kun je immers zo met een vork (of met chopsticks) weghappen.
Stap 1: Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Stap 2 (optioneel): Gebruik de punt van een lepel om de zaadjes eruit te schrapen. Stap 3: Snijd de helften in de lengte doormidden, zodat je in totaal vier speren hebt. Je kunt de speren in de breedte snijden, afhankelijk van de gewenste lengte, om kleinere speren te maken.
Snijd groenten eens anders
Met een spiraalsnijder snijd je in een mum van tijd mooie krullerige slierten, van komkommer, wortel of andere groente. Heb je die nu niet, dan kun je dit oplossen door met een kaasschaaf de komkommer plakken te schaven en die dan in slierten te snijden.
Bewaartip voor dit product
Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Als je een komkommer snijdt, bewaar hem dan in de koelkast en consumeer hem binnen twee tot drie dagen . Doe de gesneden komkommerschijfjes in een luchtdichte container met een papieren handdoek bovenop de gesneden komkommers om het overtollige vocht op te nemen. Voor komkommers met één gesneden uiteinde, wikkel het gesneden uiteinde in plasticfolie.
Komkommers kun je zowel geschild als ongeschild gebruiken. Afhankelijk van je gerecht kun je komkommer raspen, in stukjes of reepjes snijden of uithollen.
Wil je toch je komkommer schillen, omdat 't leuk staat bijvoorbeeld, dan is een dunschiller de beste tool. Schaaf de schil er simpelweg in een vloeiende beweging vanaf en snijd de uiterste kontjes weg. Ook leuk: maak een streeppatroon door telkens één rijtje tussen te laten.
Komkommers - juliennes van lucifers
Snijd de komkommer schuin in dunne plakjes, schuif de plakjes geleidelijk op elkaar en snijd ze vervolgens van begin tot eind in dunne staafjes .
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Brunoise: Bij brunoise snijden worden groenten of fruit eerst in julienne gesneden en vervolgens in kleine blokjes van gelijke grootte. Deze techniek resulteert in kleine, uniforme stukjes die vaak worden gebruikt in sauzen, soepen en stoofschotels.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Hoe maak je een komkommer schoon? Was de komkommer voor gebruik en snijd een stukje van de uiteinden. Daarna kun je de komkommer zowel geschild als ongeschild gebruiken.
Gebruik een crinkle cutter om komkommers in gekreukelde rondjes te snijden . Pro Tip: Wanneer u een crinkle cutter gebruikt, oefen dan constante druk uit om ervoor te zorgen dat de ribbels gelijkmatig zijn.
Snij Brunoise komkommer
Was de komkommer en snijd hem doormidden. Schraap de zaadjes eruit met een lepel en snijd de komkommer vervolgens in plakjes van ongeveer 2-3 mm dik. Snijd de plakjes vervolgens in reepjes van dezelfde breedte. Snijd de reepjes tot slot in kleine blokjes van ongeveer 2-3 mm groot.
Snijd de komkommer doormidden, neem dan een helft en snijd deze in de lengte door het midden. Leg de platte kanten naar beneden op de snijplank en snijd deze twee stukken nogmaals in de lengte door het midden, zodat je komkommerkwarten hebt.
Probeer elk stuk gelijkmatig te snijden en streef naar een dikte van 1-2 mm (1/16 inch) . Dit zal resulteren in dunne rechthoekige sneden. Begin elke snede met het handvat van het mes omhoog en de punt omlaag in de komkommer. Duw het mes naar voren terwijl u het naar beneden duwt om uw sneden te maken.
Het eerste wat je wilt doen is ze dwars doormidden snijden en ze dan nogmaals in de lengte doormidden snijden en dan ga je speren maken. Je zou dus ongeveer 12 speren uit 1 komkommer moeten halen. Deze Super Parer is een allround go-to mes.
"Slicing" verwijst naar komkommers die vers worden verkocht voor onmiddellijke consumptie, meestal als salade . Gekenmerkt door dikke, uniforme, donkergroene schillen, zijn slicing komkommers langer dan ingemaakte types.
Voor perfecte rondjes laat je de komkommer gewoon heel en snijd je schijfjes in de dikte die je wilt. Halve en kwartmaantjes krijg je net zo makkelijk door eerst (je raadt het al!) de komkommer te halveren of te vieren. Om halvemaanvormige plakjes te maken, halveer je de komkommer eerst en schraap je de zaadjes eruit met een lepel .
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Wie dat te veel werk vindt, snijdt de komkommer in de lengte doormidden en schraapt dan met een theelepeltje het vruchtvlees eruit. Dan krijg je halvemaantjes – ook leuk.
Of u de komkommer schilt of juist met schil en al eet, pletten is de tip. Door het pletten komen er scheurtjes en gaatjes in de komkommer te zitten. Zo kan zout of een dressing zich veel beter hechten.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.