Dat er geen groene kiwi's in de winkels te vinden zijn, komt door overstromingen en aardverschuivingen in Nieuw-Zeeland. "Er was ook sprake van harde wind", vertelt Gert den Haan van online-groentespecialist Groentebroers. "Dan verdeelt de plant z'n energie over minder vruchten.
Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant. De slechte oogst is te wijten aan een aantal overstromingen en aardverschuivingen.
De groene kiwi heeft een frisse, zoetzure smaak. Hij zit boordevol antioxidanten en vezels. Één kiwi bevat twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Ze zijn geschikt om uit de hand te eten of om te verwerken in fruitsalades en dessert.
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
De sappige vrucht uit Nieuw-Zeeland staat bekend als echte vitamine C-bom en dus perfect voor wat extra weerstand in het najaar. Alleen is de kiwi al ruim twee weken uit de supermarkten verdwenen. Tenminste, als het om de groene - en meest gegeten - variant gaat. Dit is waarom.
De kiwi's die uit Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder.” De grote boosdoener was orkaan Gabrielle. Die veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen, waar de kiwiplanten een flinke knauw van hebben gehad.
Natuurrampen. Deze situatie komt door enkele natuurrampen, waaronder overstromingen en aardverschuivingen, die Nieuw-Zeeland in februari troffen als gevolg van orkaan Gabriëlle. “Kiwiplanten hebben daar in het voorjaar nog van te lijden gehad. Er kwamen veel minder bloemetjes aan en dus ook minder vruchten.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Pas in 1904 bereikte de vrucht Nieuw-Zeeland, toen Isabel Fraser wat kiwizaadjes meebracht van haar reizen. Tegenwoordig worden Zespri™ Green en Zespri™ SunGold™ kiwi's niet alleen in Nieuw-Zeeland geteeld, maar ook in andere landen zoals Italië en Frankrijk.
Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.
De afgelopen jaren waren een uitdaging voor de kiwitelers van Zespri. Eerst werd de sector getroffen door de COVID-19-pandemie, vervolgens door een ernstig tekort aan arbeidskrachten in 2022 en door slecht weer in Nieuw-Zeeland in 2023 .
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Maar in aantallen bij lange na niet. De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder.” En dat heeft te maken met een aantal overstromingen en aardverschuivingen waarmee Nieuw-Zeeland in februari kampte als gevolg van orkaan Gabriëlle.
Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Als je dus even knijpt en voelt dat de kiwi al een beetje zacht is en meegeeft, dan is die zeker te weten rijp. Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg.
Rijpe kiwi's blijven vijf tot tien dagen goed in de koelkast . Zeer stevige kiwi's kunnen tot een maand in de koelkast bewaard worden.