100% chocolade is bitter, intens en niet echt lekker. Dat is hoe de meeste mensen tegen de puurste variant aan kijken. Echt ongelijk hebben ze ook niet, de meeste 100% chocolade uit de supermarkt is bitter. Inmiddels laten diverse bean-to-bar chocolademakers zien dat het ook anders kan.
Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. De ingrediënten van pure chocolade zorgen voor de bittere smaak, waarbij geldt: hoe meer cacao en hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe bitterder de chocola.
Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van pure chocolade het risico op hart-, en vaatziekten met 57% vermindert. Een ander onderzoek toont aan dat het eten van pure chocolade ervoor zorgt dat de kans van het overlijden aan hart-, en vaatziekten met 50% verminderd wordt.
Pure chocolade is een bittere smaak, maar het mag niet onaangenaam smaken . Veel chocoladeliefhebbers weten niet dat er 2 soorten bitterheid in pure chocolade zitten: een goede, die bijdraagt aan de beminnelijke intensiteit, en een slechte, die het als een straf laat voelen.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de lekkernij, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen. Als suiker uw grootste zorg is, raadt Allers aan om te zoeken naar hogere percentages.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Wat te doen met 100% pure chocolade. Eet het gewoon zoals het is, natuurlijk! Je proeft de smaken van de cacaoboon en omdat het zo'n decadente traktatie is, heb je er niet veel van nodig. Bakken is een andere goede manier om 100 procent pure chocolade te gebruiken.
Pure chocolade zit boordevol belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, koper en fosfor. In uw lichaam worden deze mineralen gebruikt om factoren zoals immuniteit te ondersteunen (zink), kunnen ze helpen uw botten en tanden gezond te houden (fosfor) en dragen ze bij aan een betere slaapkwaliteit (magnesium) .
Donkere chocolade staat ook bekend als halfzoete chocolade . Ongezoete chocolade, of bakchocolade, is 100 procent chocoladelikeur en is doorgaans erg bitter en wrang. Donkere chocolade heeft vaak een hoger percentage cacao, wat betekent dat er een hoger percentage cacaobonen in zit dan in andere chocolade.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Kauw het alleen om het in kleine stukjes te breken zodat het vanzelf begint te smelten . De cacaoboter in de pure chocolade smelt en maskeert alle bittere tonen. Let op de textuur van de chocolade. Terwijl de chocolade smelt in je mond, denk aan de consistentie en hoe het aanvoelt op je tong.
Ongeveer 46% van de mannen van 55+ en 48% van de vrouwen boven de 55 jaar geven de voorkeur aan pure chocolade , gevolgd door 38% van de mannen die de voorkeur geven aan melk en 40% van de vrouwen die ook de voorkeur geven aan melk. Deze cijfers zijn indicatief voor de trend naar een toenemende voorkeur voor pure chocolade.
Is pure chocolade eigenlijk wel gezond? Pure chocolade is rijk aan ziektebestrijdende antioxidanten. Onderzoeken tonen aan dat het kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op hartziekten te verlagen. Onderzoeken tonen aan dat pure chocolade — als het niet vol zit met suiker en verzadigd vet — inderdaad een hartgezonde chocoladetraktatie is en meer .
Hormonen
Het is echt geen fabeltje dat vrouwen rondom de menstruatie meer zin hebben in chocolade. Als we chocolade eten, wordt er dopamine aangemaakt en voelen we ons tijdelijk gelukkiger. Ook zorgt chocolade ervoor dat we meer zin in seks krijgen. Een goede reden om vaker chocolade te eten dus.
Het cacaogehalte
Chocolade moet minimaal een cacaogehalte van 54% hebben, om “puur” te mogen heten. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit en Europese kwaliteitsstandaarden. Een hoger cacaopercentage mag echter ook. Hoe meer cacao een reep bevat, des te puurder hij is.
In plaats van een hele reep chocolade te eten, beperk je jezelf tot één of twee blokjes pure chocolade met meer dan 70% cacaobestanddelen . Sommige mensen vinden het een goed idee om de reep in blokjes te breken en ze in porties van één of twee blokjes in te vriezen.
Ondanks de overweldigende voordelen van pure chocolade, is er één waargenomen negatief punt dat sommige liefhebbers van zoete melkchocolade afschrikt: de sterke en vaak bittere smaak . De reden dat pure chocolade bitter smaakt, is vanwege het hoge percentage cacao (60-95 procent van de cacaobestanddelen).
Pure chocolade en rauwe chocolade lijken in veel opzichten op elkaar, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen . Levende enzymen: Rauwe chocolade bevat levende enzymen die zelfs tijdens de verwerking bewaard blijven. Pure chocolade is verhit en dit proces doodt de enzymen.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.