Wanneer in het seizoen Blauwe bessen zijn van eind juni tot en met september uit Nederland verkrijgbaar. In de periode dat er onvoldoende Nederlands product beschikbaar is, worden er bessen uit onder andere Chili en Nieuw-Zeeland aangeboden.
De zoete Blauwe Bes. De Vaccinium corymbosum is een prachtige bladverliezende sierheester met heerlijke, zoete vruchtjes die in augustus/september verschijnen.
De blauwe bes groeit in trossen aan vrij hoge struiken en wordt daarom wel 'trosveenbes' genoemd. De Nederlandse blauwe bessen zijn in juli, augustus en september verkrijgbaar.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Het goede nieuws is dat blauwe bessen relatief lang houdbaar zijn, mits je ze op de juiste manier bewaart. In de koelkast kun je blauwe bessen tot wel een week bewaren. Zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking of een afgesloten bakje bewaart om vocht en schimmelvorming te voorkomen.
Je kunt blauwe bessen heerlijk uit de hand eten of verwerken in jam, compote of vruchtensap of smoothie. Verwerk ze ook eens in heerlijke zelfgemaakte (fruit)salades, taarten of muffins. Of eet de blauwe bes als zoete toevoeging in je yoghurt of vla.
Hoe weet ik of de bessen niet goed meer zijn? De bessen zijn dan beschimmeld of slap. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven. Bessen zijn teer.
De Bluecrop is ontzettend populair door zijn grote jaarlijkse opbrengst. Deze blauwe bessen zijn vrij groot, hebben een zoete smaak en zijn plukrijp in augustus. Geniet daarnaast van zijn fraaie bloei in het voorjaar én zijn prachtige oranjerode herfstverkleuring in het najaar.
"Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla, etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een groot aantal andere gezondheidsproblemen van de darmen ," zei ze.
Yoghurt en fruit kunnen samen worden gegeten en kunnen gecombineerde gezondheidsvoordelen opleveren door potentiële prebiotische en probiotische effecten . Bovendien kan het vervangen van energierijke, voedingsarme snacks door fruit en yoghurt de inname van calorierijke obesogene voedingsmiddelen verminderen.
Er is geen nadeel aan het dagelijks eten van bosbessen, omdat ze zo gezond zijn . Maar Zumpano zegt dat je de meeste voordelen haalt uit verse, ongekookte biologische bessen. Hoewel ze heerlijk zijn, zijn bosbessenpannenkoeken of muffins niet zo gezond.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Blauwe bessen zijn lekker zoet van smaak en daarom perfect in een frisse salade of als sorbetijs. Maar je kunt blauwe bessen ook verwerken in je ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Blauwe bessen zijn erg kwetsbaar, doe er dus voorzichtig mee! Was ze pas vlak voordat je ze opeet en verwijder de steeltjes pas na het wassen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).