Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
De verzachtende eigenschappen van honing zijn al eeuwenlang bekend en worden vaak gebruikt om hoest en keelpijn te verlichten. Een lepel warme honing kan helpen bij het verminderen van irritatie en het kalmeren van de keel.
Honing kan een nuttige toevoeging zijn aan je routine voor het slapengaan door zijn natuurlijke eigenschappen en veelzijdigheid. Hoewel honing geen medicijn is, kan het helpen om te ontspannen en een betere nachtrust te bevorderen.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten. Deze imitaties van honing bestaan vaak grotendeels uit suikersiroop en kan je dus geen echte honing noemen! Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld.
De spijsvertering verbeteren, een van de eigenschappen van honing. Voor mensen die last hebben van een slechte spijsvertering kunnen de antiseptische eigenschappen van honing het maagzuur verminderen en de vertering verbeteren. Honing neutraliseert ook gasvorming.
Omdat tryptofaan een essentieel aminozuur is, maar niet op natuurlijke wijze in het lichaam kan worden aangemaakt, brengt het aanvullen van honing voor het slapengaan veel voordelen voor het lichaam. Daarnaast bevat honing ook glycogeen om te helpen slapen en adrenaline te verminderen om slapeloosheid te beperken, stress te verminderen en een goede nachtrust te krijgen.
De beste tijd om honing te eten is tussen de maaltijden door . Het is ook raadzaam om het te consumeren als een natuurlijk dieet, in de vorm van een theelepel, altijd weg van de hoofdmaaltijden. Honing bevat ontstekingsremmende flavonoïden en antioxidanten die een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid.
Samenvatting: Honing is een gezonde suikervervanger; het bevat vitamines en mineralen die niet in tafelsuiker te vinden zijn. Desondanks is honing rijk aan suiker, waardoor je er beter niet te veel van kunt eten tijdens het afvallen.
Dit is vooral handig bij het toevoegen van honing aan warme dranken of gerechten, omdat een metalen lepel de honing kan oververhitten en de voedingsstoffen kan vernietigen.
In tegenstelling tot rietsuiker of bietsuiker bevat honing echter nog allerlei vitamines, mineralen en enzymen. De bioactieve stoffen in honing hebben bewezen positieve effecten. Honing is gezond en geneeskrachtig.
Tip 1: Voeding
Een balans in je voeding is belangrijk om op een verantwoordelijke manier de bloeddruk te verminderen. Zo zijn er een aantal producten die gevolg hebben tot een verlaging van je bloeddruk; meloen, havermout, lijnzaad, basilicum, donkere chocolade, tomaten, komkommer, kaneel, honing en gember.
De Zoete Zon Bijenhoning van ALDI is afgelopen zaterdag bij de honingtest van televisieprogramma Kassa als beste uit de test gekomen. De experts gaven aan dat de donkere honing een graanachtige smaak heeft.
Trucje toepassen: doe wat honing in een glas water. Lost het meteen op, dan is het suiker en geen honing. Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.
Honing van Lekkerhoning.nl is altijd 100% natuurlijk, onbewerkt en zonder toegevoegde suikers! Echte rauwe honing van de imker, zoals sommige mensen dat noemen 🌷🐝. Zo vindt u bij ons o.a. de volgende soorten verse honing: vloeibare honing, raathoning, heidehoning en crèmehoning.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. (2) Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname!
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Biologische honing bevat voedingsstoffen zoals enzymen, aminozuren, antioxidanten, vitaminen, waaronder vitamine C en diverse B-vitamines, en mineralen als kalium, magnesium en zink.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Honing in lauw water elke ochtend verbetert de spijsvertering en helpt bij het beheersen van het gewicht. Het is een goed alternatief voor suiker en kan door diabetici worden ingenomen vanwege de lage glycemische index. Honing kan op brandwonden en wonden worden aangebracht om infecties te voorkomen en genezing te bevorderen.
Het klinkt een beetje tegenstrijdig, want honing zit boordevol suikers. Toch bijkt uit onderzoeken dat het dagelijks eten van honing bij kan dragen om nare ziektes als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit komt doordat honing boordevol flavonoïden en antioxidanten zit.