Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Ethyleen is een stof die de rijping van bepaalde groenten en fruit bevordert. Andere vruchten en groenten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven. Groenten en fruit die veel ethyleengassen produceren, zijn onder andere: appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken.
Want de banaan 'steelt' de krachten van ander fruit. Zo kun je bananen bijvoorbeeld in een smoothie beter niet combineren met appels, peren, aardbeien en bessen.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Eten combineren: de regel
De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). We doen het zo vaak. Bananen in ons ontbijt, bosbessen door onze gezonde muffins maar het is niet de goede manier.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.