Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
" Als je het zetmeel eraf wast, krijg je nooit een mooie, glanzende, samenhangende pasta ." En nu we het er toch over hebben, hierbij een herinnering om wat van het zetmeelrijke kookwater van de pasta te bewaren voor het geval je het nodig hebt om alles bij elkaar te brengen.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Om gekookte pasta snel te koelen voor salade, giet je de gekookte pasta eerst af in een vergiet. Plaats het vergiet vervolgens in een grotere kom die halfvol staat met ijswater. Wanneer het is gekoeld, haal je het vergiet uit het ijswater, giet je het af en is het klaar voor gebruik.
Je hoeft het helemaal niet af te spoelen, tenzij je het snel moet afkoelen , bijvoorbeeld als je er een salade mee gaat maken. Veel mensen zeggen dat je een spin of ander gleufvormig keukengerei moet gebruiken om de pasta rechtstreeks uit het kookwater in de saus te doen.
Saus je pasta direct Zet je saus warm en klaar in een aparte pan, direct naast de kokende pasta. Zodra je de pasta hebt afgegoten, doe je deze in de pan met de saus en begin je deze direct te mengen, waarbij je indien nodig het achtergehouden pastawater toevoegt om de consistentie aan te passen.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Een snelle spoeling kan het overtollige zetmeel verwijderen . Bij het koken van tevoren: Als u pasta van tevoren moet koken, kunt u deze al dente houden door deze na het koken in snel kokend water te spoelen. Meng het na het spoelen met een beetje olie om te voorkomen dat het blijft plakken en bewaar het vervolgens.
De grote boosdoener is de Bacillus Cereus, 'een bekende, notoire bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert', vertelt toxicoloog Jan Tytgat in Het Laatste Nieuws. Wanneer overschotjes spaghetti ook nog eens opgewarmd worden, gaan de giftige stoffen exponentieel toenemen.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water. Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta.
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Kijk, het spoelen van noedels verwijdert zetmeel van hun oppervlak, waardoor het moeilijker wordt om saus te laten kleven . In ons huishouden maakte het niet uit - we aten de pasta naturel (dat is een verhaal voor een andere keer, of nooit).
Ja, nee . Dat zetmeelrijke water van het koken van pasta is heel waardevol om saus aan te laten plakken. Bewaar een beetje water voordat je het afgiet en voeg een beetje toe als je de pasta met saus omgooit. Door de pasta af te spoelen, beroof je jezelf van een waardevol ingrediënt.
Vul een grote pan of pot halfvol met water en breng het aan de kook. Zet een tweede pan of pot op de eerste en voeg de pasta toe. Gooi de pasta in olijfolie of saus zodat de noedels niet blijven plakken, en dek de bovenste pan of pot af zodat de pasta geen vocht verliest .
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .
Dus als het aankomt op het spoelen van pasta, verspil die kostbare zetmelen dan niet - de Italianen doen dat zeker niet. Als je een koude pastasalade wilt maken, kun je de noedels natuurlijk spoelen, maar neem in plaats daarvan je tijd en laat ze op natuurlijke wijze afkoelen met een beetje olijfolie .
Het duurt vele uren voordat eenvoudige zetmelen worden omgezet in resistente zetmelen. Idealiter, en voor maximaal voordeel, moeten pasta en rijst 24 uur lang worden gekoeld voordat ze worden gegeten of opgewarmd . Het is belangrijk om voedsel kort na het koken te koelen om de mogelijkheid van bacteriegroei en door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen.
De kern van de zaak
Het is oké om warme gerechten in de koelkast te bewaren. Je hoeft niet te wachten tot de gerechten zijn afgekoeld voordat je ze wegzet . Sterker nog, het is beter om ze meteen op te slaan terwijl ze nog warm zijn dan ze te vergeten en ze te lang op kamertemperatuur te laten staan.
In dat geval is het voordeel van pasta dat het perfect in de koelkast bewaard kan worden om de volgende dag te eten . Wetende dat, kiezen veel mensen ervoor om extra pasta te koken en deze in de koelkast te bewaren om een paar dagen later te eten met verschillende sauzen en ingrediënten. Het is zo veelzijdig!
In plaats van deze techniek, probeer je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en laat het dan ongeveer 30 minuten afkoelen (via All Recipes). Zet ze vervolgens in de koelkast om nog verder af te koelen.