Voordeel ghee: hoog rookpunt Het grootste voordeel van ghee ten opzichte van andere vetten en oliën is dat het een hoog 'rookpunt' heeft. Dit is de temperatuur waarop olie of vet begint te roken en zwart wordt in de pan. Dat proces verpest de smaak en zorgt ervoor dat er stoffen vrijkomen die niet goed voor je zijn.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze. Omdat deze botersoort uit puur vet bestaat, bevat het ook meer calorieën dan roomboter.
Voorbij het rookpunt breekt olie af. Geraffineerde oliën kunnen dus worden gebruikt om te frituren, omdat ze niet afbreken bij lagere temperaturen. Nou, het is zeker duidelijk dat Ghee gezonder is dan geraffineerde oliën . Gebruik ghee echter met mate, omdat het veel vetten en calorieën bevat.
Wat kun je met geklaarde boter doen? Deze pure botersoort bevat dus geen vetvrije melkbestandsdelen meer. En dat is fijn als je op hoge temperaturen wilt gaan bakken. Die vetvrije melkbestandsdelen zijn namelijk de reden waarom gewone roomboter kan verbranden bij een rookpunt van 120 graden Celsius.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Roomboter geeft een lekkere smaak af aan je vlees, olie kan een hogere warmte aan in de pan. Je kan er ook voor kiezen om een combinatie van roomboter en olie te gebruiken. Kies voor roomboter en niet een andere soort boter met toevoegingen.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water. Je maakt het supermakkelijk zelf én het blijft zeker twee maanden goed.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Als we kijken naar de voedingswaarde van vet, bevat een eetlepel boter 102 calorieën en 11,5 gram vet, waarvan ongeveer 7,3 gram verzadigd is. Terwijl een eetlepel olijfolie 119 calorieën en 13,5 gram vet bevat . Echter, slechts 1,8 gram is verzadigd, wat veel minder is dan de hoeveelheid in boter.
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt.
De melkbestanddelen in boter creëren een smaak die moeilijk te verslaan is . Het geeft bijna elk recept een beetje extra heerlijkheid. Als je geen zuivel eet, of als je gewoon op zoek bent naar een andere smaak, kun je in de meeste recepten ook olie gebruiken in plaats van boter, maar het is belangrijk om de smaak in gedachten te houden.
Je hoort dikwijls dat mensen (olijf)olie aanraden omdat dit gezonder zou zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat olijfolie gezonder is dan boter vanwege het gehalte aan onverzadigde vetten.
Gewone boter heeft een rookpunt tussen 300°F en 350°F, terwijl geklaarde boter een rookpunt heeft van ongeveer 450°F . Dit maakt geklaarde boter net zo makkelijk te gebruiken bij sauteren of andere toepassingen met hogere temperaturen als een olie met een hoog rookpunt.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Bij onze ossenhaas biefstukken wordt geen gebruik gemaakt van toevoegingen en gebruiken wij enkel de margarine als basis voor de jus. Omdat we niet afhankelijk willen zijn van één producent, zijn we in 2022 op zoek gegaan naar een tweede leverancier.
Het belangrijkste wat u moet weten: gebruik gezouten boter , voeg er een beetje extra zout aan toe en gebruik de beste kwaliteit boter die u kunt krijgen; het smaakt merkbaar beter.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.