Vakantietip: leg een ei 24 uur in azijn, na 24 uur de de schil opgelost en krijg je dit een stuiterend ei. Ook leuk om tegen het licht te houden om de dooier te bekijken , dit is ons niet gelukt omdat hij stuk ging...... veel plezier.
Het ei stuitert, omdat de eierschaal aan de buitenkant weg is. Dit is opgelost door de zuren van het azijn. Het vlies om het ei is rubberachtig geworden en het laat niets door, behalve water. Er zit nu dus extra water uit het azijn in het ei.
De azijn bevat ethaanzuur (ook bekend als azijnzuur), dat reageert met calciumcarbonaat in de eierschaal. Een product van de reactie is koolstofdioxidegas, dat verschijnt als kleine belletjes die zich vormen op de eierschaal. Na verloop van tijd lost deze chemische reactie de harde eierschaal op .
Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Azijn (zuur) breekt de vaste calciumcarbonaatkristallen (base) in de eierschaal af in hun calcium- en carbonaatdelen . De calciumionen blijven opgelost in de azijn (calciumionen zijn atomen die elektronen missen), terwijl het carbonaat doorgaat met het maken van koolstofdioxide — de bubbels die je ziet.
Pas op, de eierschaal zal een stuk zwakker zijn! Als je het ei ongeveer 36 uur in de azijn laat liggen, zal uiteindelijk al het calciumcarbonaat door het azijnzuur zijn opgelost, waardoor alleen het zachte membraan en de dooier overblijven. Denk je dat een ei zou kunnen uitkomen als de eierschaal een stuk zwakker en zachter zou zijn?
Een normale ovulatiecyclus duurt ongeveer 24 uur per maand. Zodra een eicel uit een eierstok vrijkomt, sterft of lost deze binnen 12 tot 24 uur op als deze niet bevrucht is . Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden de eicel en uw baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit resulteert ongeveer twee weken later in menstruatiebloedingen.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Je wilt je eieren ongeveer 10 minuten laten weken. Als je ze te lang laat weken, nemen ze een beetje azijnsmaak op.
Het kan 12-24 uur duren voordat een groot deel van de schaal is verwijderd. Een goed teken van vooruitgang is een witte schuimige schuimlaag op het oppervlak van de azijn. Na een dag weken kun je het ei voorzichtig uit de azijn halen.
Laat een ei een nacht in een kopje azijn liggen, en de schaal zal van het ei af beginnen op te lossen. Dit komt doordat het azijnzuur in de azijn het calciumcarbonaat in de eierschaal neutraliseert, waardoor koolstofdioxide vrijkomt en de schaal verzwakt .
Door een proces dat osmose heet, beweegt de azijn door de schaal van het ei. De azijn lost het calcium in de schaal van het ei op, maar kan niet door het membraan in de schaal heen . Hierdoor blijft het rubberachtige membraan achter waardoor je het ei kunt laten stuiteren zonder het te breken!
Wanneer azijn aan eieren wordt toegevoegd, combineert het azijnzuur met het calciumcarbonaat in de eierschaal om koolstofdioxidegas en calciumacetaat te produceren. Deze reactie creëert een zure omgeving in de container, waardoor de eiwitten kunnen denatureren en ondoorzichtig en rubberachtig kunnen worden .
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Gepelde hardgekookte eieren kunnen snel worden ingelegd en blijven drie of vier maanden goed in de koelkast . Ze vormen een heerlijke snack! Om hardgekookte eieren snel in te leggen, doe je de eieren gewoon in een hittebestendige afsluitbare glazen pot (zoals een weckpot met brede opening) en voeg je wat dille, knoflook of beide toe, als je dat lekker vindt.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we dus een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen , versnelt dat de denaturatie. Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter ."
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren.
Eierschilmethode #1: Eieren koken met zuiveringszout
De hogere pH-waarde van oudere eieren zorgt ervoor dat het eiwit zich losmaakt van het binnenste schaalmembraan, waardoor ze gemakkelijker te pellen zijn.
Zachtgekookte eieren ruiken normaal gesproken niet slecht, maar hardgekookte eieren die te lang gekookt zijn, hebben vaak een zwavelgeur. De manier om dat te voorkomen is een foolproof kookmethode door de eieren in koud water te leggen en aan de kook te brengen. Zet het vuur onmiddellijk uit en laat ze afgedekt precies 12 minuten staan (voor "grote" eieren) .
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.