De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk gaan bederven. En dat wil je natuurlijk niet!
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt . Behalve tijdens het koken, mag voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Het eten in een ijskoud waterbad leggen en het eten regelmatig omroeren .
Dit bevordert snellere en gelijkmatigere koeling. IJspeddels (plastic bak gevuld met water en bevroren) worden gebruikt om voedsel te roeren in een ijswaterbad.
Je kunt de bekendste en makkelijkste methode proberen: wikkel een blikje frisdrank of een ander drankje in een vochtige doek of papieren handdoek. Plaats het vervolgens in de vriezer of dompel het onder in ijs . Het water op de handdoek verdampt en trekt de warmte weg van het drankje, waardoor het sneller afkoelt.
Rapid chilling is een proces dat temperaturen snel verlaagt , waardoor dit en andere risico's worden vermeden bij het hanteren van bederfelijke producten. Dit commerciële systeem voor het koelen van voedsel wordt veel gebruikt en heeft zoveel voordelen voor bedrijven die regelmatig bederfelijke artikelen moeten opslaan.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen! Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Er zijn verschillende theorieën over, maar wij zochten voor je uit wat je nu het beste doet. Volgens de wetenschap duurt het ongeveer 2 uur vooraleer een te grote hoeveelheid bacteriën gaat groeien op pas bereide voeding. Je kan dus zonder zorgen je eten gedurende die tijd op het aanrecht laten afkoelen.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
We ontdekten dat bij elk temperatuurpaar de verwarming niet alleen sneller verloopt dan de koeling, maar dat de respectievelijke processen zich in feite langs fundamenteel verschillende paden ontwikkelen. We verklaren dit met een nieuw theoretisch raamwerk dat we thermische kinematica noemen.
Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen en regelmatig te roeren. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel.