Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocola blijkt namelijk goed te zijn voor je geheugen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof flavanol, een antioxidant dat in chocolade zit, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert. Dat meldt het blad Nature Neuroscience.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Dus, welke voeding houdt je hersenen fit? Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Donkere chocolade kan ook de werking van uw hersenen verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat het eten van cacao met veel flavanolen de bloedstroom naar de hersenen bij jongvolwassenen kan verbeteren. Dit kan verklaren waarom het dagelijks eten van cacao de aandacht, het verbale leren en het geheugen lijkt te verbeteren ( 17 ).
Conclusie. Hoewel gematigde chocoladeconsumptie positieve effecten kan hebben op de hersenen, zoals een verbeterde stemming, geheugen en concentratie, kan overmatige consumptie schadelijk zijn en leiden tot negatieve effecten zoals hunkering en migrainehoofdpijn.
Uit sommige onderzoeken blijkt dat pure chocolade het risico op hartziekten kan verlagen, ontstekingen en insulineresistentie kan verminderen, de diversiteit van het darmmicrobioom kan vergroten en de hersenfunctie kan verbeteren .
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
Wil je je productiviteit doorheen de dag boosten? Maak dan een ontbijtje met havermout, walnoten en blauwe bessen! De voeding die we eten heeft een rechtstreekse impact op onze hersenen. Je brein heeft niet enkel voeding (energie) nodig om goed te functioneren, maar ook om stress en hersenschade tegen te gaan.
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
Schade aan de hersenen, veroorzaakt door hoofdschudden of -stoten of door een beroerte , kan neuronen direct of langzaam doen afsterven. Neuronen krijgen dan geen zuurstof en voedingsstoffen meer die ze nodig hebben om te overleven.
Frisse lucht, de natuur en zonlicht hebben een positieve effect op zowel je lichaam als je brein. Even naar buiten gaan zogt er letterlijk voor dat je even afstand neemt van dat wat je stress geeft. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de hoeveelheid groen in iemands omgeving sterk samenhangt met je mentale gezondheid.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Het heeft minder suiker en geen melk, maar aanzienlijk meer cacao. Het consumeren van pure chocolade heeft specifieke voordelen vanwege het hoge cacaogehalte. Het moet echter met mate worden gegeten (~40-50g per dag) als het elke dag wordt geconsumeerd .
Er zijn met cacao geassocieerde toenames in de cerebrale bloedstroom in de hippocampus en daarmee gepaard gaande voordelen voor het ruimtelijk geheugen waargenomen [4], en gezien het belang van de hippocampus voor het episodisch geheugen is het redelijk om te veronderstellen dat door cacao geïnduceerde verbeteringen kunnen worden waargenomen voor de mate van verbaal geheugen.
Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken . Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, bleek dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert , evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Wat zijn de gevolgen van het eten van chocolade? Chocolade krijgt veel slechte pers vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan kan worden geassocieerd met acne, obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekte en diabetes .