Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Een vers ei is tot 28 dagen na legdatum houdbaar in de koelkast. Om het de consument gemakkelijk te maken wordt de uiterste houdbaarheidsdatum op elk ei gestempeld. Na de afkorting “THT/DCR” volgen de dag en de maand. Gezien de beperkte houdbaarheid van eieren is de vermelding van het jaartal niet nodig.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Wat te doen met een stel eieren die bijna over de datum zijn? Vries ze in, gebruik ze in recepten, kook ze hard voor snelle snacks of lunches, pekel ze . Gebruik ze gewoon op voordat ze bederven.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
De dooier wordt groenig, terwijl het eiwit doorzichtig, barnsteenachtig bruin kleurt. Het ei heeft een zoute smaak en een krachtig aroma.
Als u ervoor kiest om eieren te gebruiken nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, zorg er dan voor dat ze er normaal uitzien en ruiken (geurloos) en gebruik ze in bak- of andere gerechten waar ze goed gaar worden . Gooi eieren weg die rot of vies ruiken als de schaal barst.
Tot 30 dagen IN de doos
En een boer heeft tot 30 dagen om een ei te verpakken nadat het gelegd is. Dat betekent dus dat een commercieel verkocht ei wettelijk gezien twee maanden oud mag zijn op het moment dat u het koopt. Natuurlijk is het ei prima om te eten. Niet zo vers, natuurlijk.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Ongeveer 8 tot 14 dagen na besmetting krijgen mensen de eerste klachten.
Oudere eieren zijn ook goed om te scramblingen, hard te koken of te devilen, zegt Makuch. Voeg wat kruiden, specerijen of groenten toe en je zult nooit weten dat ze niet op hun best waren.
Hoelang kun je eieren bewaren? Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de eieren test doen met een bak met water.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!