Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Beste is om chocolade op een koele plek te bewaren en dus niet in de ijskast of bij een warmtebron. Bij extreem warm weer is het handig om de chocolade in de ijskast te bewaren, mits het luchtdicht verpakt is.
Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar hem vervolgens maximaal een jaar in de koelkast, of vries hem maximaal 18 maanden in voor de beste kwaliteit . Ontdooi bevroren chocolade in de koelkast.
Chocolade houdt er absoluut niet van om verblijven op een koude en vochtige plaats. Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan.
Bewaar het op een koele, droge plaats .
Wanneer chocolade op een constante temperatuur onder de 21°C (idealiter tussen de 18 en 20°C) en bij een luchtvochtigheid van minder dan 55% wordt bewaard, blijft de emulsie van cacaobestanddelen en cacaoboter maandenlang stabiel.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
De ideale kamertemperatuur om uw chocolade te bewaren is lager dan 21 graden Celsius (ergens tussen de 18 en 20 graden Celsius). Uiteindelijk zal te veel warmte uw chocolade laten smelten en te veel kou zal deze laten uitharden .
In de vriezer duurt het uithardingsproces nog korter, chocolade stolt doorgaans binnen 5-10 minuten . De exacte tijd kan variëren, afhankelijk van de dikte van uw chocolade. Het is essentieel om uw chocolade in de gaten te houden en deze niet onbeheerd achter te laten.
Label de bus met de datum en het soort snoep erin, zodat u weet wanneer u het erin doet. Hieronder vindt u richtlijnen voor hoe lang u snoep kunt bewaren voor een optimale smaak: Chocolade Candy Bars: 10 maanden tot 1 jaar . Peanut Butter Cups: 6 tot 8 maanden.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Chocolade in de vriezer bewaren kan chocoladebloei tegengaan en chocolade langer vers houden . Zolang de chocolade correct wordt ingevroren, zal de chocolade tot wel acht maanden vers blijven smaken.
Niet alle chocolade kan goed worden ingevroren. Sterker nog, de meeste melk- en witte chocolade kan slecht worden ingevroren vanwege het hoge percentage suiker erin . Hierdoor vormen ze gemakkelijker suikerbloem en ijskristallen dan pure chocolade.
Chocoladechips kunnen tot 2 jaar in de vriezer bewaard worden als ze goed in een luchtdichte container of vacuümverpakking bewaard worden . Het is echter aan te raden om ze binnen 6-8 maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Stop ze eerst in de koelkast en dan in de diepvries. Als je ze wil opeten, ga je omgekeerd te werk: haal ze uit de diepvries en stop ze in de koelkast. Aangezien je een ontdooid product nooit opnieuw mag invriezen, moet je je pralines vooraf in kleine porties verpakken. Zo haal je alleen uit wat je nodig hebt!
Ja, chocoladetruffels kunnen ingevroren worden !
De meeste snoepjes hebben een houdbaarheidsdatum, maar zoals de meeste voedingsmiddelen dienen deze data meer als richtlijnen voor wanneer je ze moet consumeren. Het is over het algemeen prima om snoep te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel de kwaliteit en textuur na een bepaald punt wel afnemen.
Hak je chocoladerepen, pindakaas of Twix-repen in stukken en roer ze erdoorheen. Bewaar je griezelige verrassing in een plastic bakje met deksel of in een cakevorm en vries het opnieuw in . (Als je geen zin hebt, kun je natuurlijk ook gewoon je overgebleven Halloween-snoep over je ijs strooien.)
Nee, omdat chocolade geen zuivere substantie is , heeft het geen vriespunt .
Doe je chocolade in een kom boven stomend water en roer tot het gesmolten is . Dit is de meest foolproof manier, maar als je weinig tijd hebt, kun je het altijd in de magnetron doen. Kook het 15 seconden, roer het en herhaal het proces.
Laat de gevormde chocolade op een vlakke plaat in de koelkast of vriezer 10-20 minuten uitharden, of totdat de vorm er bevroren uitziet. 9. Controleer of de chocolade volledig is uitgehard.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
De grijze strepen die soms op chocolade verschijnen, worden veroorzaakt door twee verschillende factoren: vetbloem en suikerbloem . Vetbloem ontstaat wanneer cacaoboter, een polymorf vet (wat betekent dat het verschillende vormen kan aannemen), kristalliseert.
Een grote massa getempereerde chocolade kan ongetempereerd raken als de hitte van het midden van de massa niet kan verdwijnen omdat je het niet meer roert . Het houdt dus de hitte in het midden vast en koelt langzaam af. Dit komt door de latente hitte van kristallisatie.