Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Wanneer de chocoladetrek op de loer ligt, kan deze worden gestild met een andere zoete lekkernij. En er is geen betere keuze dan vers fruit . In tegenstelling tot de meeste chocoladelekkernijen, bevatten vruchten zoals druiven, aardbeien, bosbessen, bananen, sinaasappels, grapefruit en meloen weinig vet en calorieën.
Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel.
Voedingstekorten veroorzaken chocoladetrek
Volgens experts ervaar je chocoladecravings wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld, wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, dan stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat je verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
Tekort of zoetekauw? Hunkering naar specifieke voedingsmiddelen kan een indicatie zijn van een tekort aan een micro- of macronutriënt. Met name een hunkering naar chocolade kan wijzen op een magnesiumtekort . Magnesium is een essentieel mineraal en is nodig voor meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.
Ten eerste helpt geleidelijke vermindering van chocoladeconsumptie om ontwenningsverschijnselen te verzachten en intense hunkering te verminderen. Het vervangen van chocolade door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten , bevredigt de hunkering naar zoet zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met overmatige chocoladeconsumptie.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
In bepaalde omstandigheden maakt ons lichaam endorfine aan. Dit is een stof die pijnstillend werkt en een blij gevoel opwekt. Pijn of stress kan de aanmaak van endorfine stimuleren, maar dit geldt ook voor een lachbui, intensief sporten, een massage, of… het eten van chocolade.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Dit zeggen je verlangens naar bepaalde snacks stiekem over je gezondheid. DIT is dus de reden dat je zin hebt in chocola.
Het kan helpen om naast eiwitten ook gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Die gezonde vetten, eiwitten en vezels geven jou het gevoel van verzadiging dat je nodig hebt!
Bij vrouwen lijkt het verlangen naar chocolade, volgens talrijke studies, samen te hangen met hormoonveranderingen (menstruatie, zwangerschap etc.). Vrouwen hebben ook last van een daling van serotonine in de week voor de menstruatie, wat leidt tot een daling van andere hormonen in hun systemen, wat op zijn beurt leidt tot een verlangen naar chocolade.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Er ontstaat een glucosepiek en ons lichaam zal meer insuline aanmaken om die glucose te verminderen , op welk moment de beroemde hunkering naar zoetigheid ontstaat. Chocolade is ook een voedingsmiddel dat de productie van serotonine stimuleert, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met het gevoel van geluk en welzijn.
Wanneer iemand een sterke behoefte naar chocola heeft dan kan dit een indicatie zijn van een vitamine en / of mineralentekort. Een tekort van het mineraal magnesium kan ervoor zorgen dat jij een sterke drang naar chocola gaat krijgen. Houd hier dus rekening mee wanneer je naar chocola hunkert.
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van chocolade de productie van endorfine stimuleert, een hormoon dat geassocieerd wordt met een gevoel van vreugde of tevredenheid. Bovendien kan chocolade bij veel mensen een gevoel van warmte en comfort opwekken dat stress kan verlichten.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!