Bij deze kooktechniek kook je de broccoli een paar minuten. Spoel af met koud water en tadaa: de broccoli is klaar om in te vriezen of om te verwerken in je gerecht. Door de groente te blancheren, blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden. En de broccoli blijft langer goed.
We hebben een paar redenen op een rijtje gezet waarom je blancheren meteen wil proberen. Om kleur en textuur te behouden. Je groente blijft lekker knapperig en beetgaar, en die boontjes, broccoli of groene kool blijft prachtig groen als je hem op je bord legt.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Wil je een gerecht met daarin broccoli invriezen? Als de broccoli verwarmd is, hoef je de groente niet meer te blancheren en kan-ie regelrecht de vriezer - of koelkast in.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen. Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels . Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Blancheren. Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren.
Na blancheren even afspoelen
Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan. Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente.
De korte kooktijd brengt de natuurlijke kleuren van het fruit of de groente naar boven voordat ze een onaangename kleur krijgen (want niemand wil lelijke broccoli eten!). Door het kookproces te stoppen, worden de kleurveranderende enzymen gedeactiveerd en behoudt de groente zijn levendige kleur.
Vul een grote kom met koud water en ijs. Laat de broccoliroosjes voorzichtig in het kokende water zakken en kook ze 2 tot 3 minuten . De broccoli moet heldergroen en net zacht zijn. Haal de broccoli met een schuimspaan uit de pan en dompel hem direct onder in het ijswater.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
Conclusie. Groente blancheren is handig om de kleur, structuur en smaak van groente langer te behouden. Vooral wanneer je groente wilt invriezen in blancheren van belang. Niet alleen voor de kwaliteit, maar ook om de groei van bacteriën tegen te gaan.
Koken, blancheren: Doe ze in een stoommandje of vergiet in een spaghettipan met ongeveer 15 cm kokend water erin. Zet het stoommandje met koolsoorten (niet meer dan halfvol per batch) drie minuten in kokend water om te blancheren.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.