Maar dan moet je wel genoeg gezonde darmbacteriën in je darmen hebben en voldoende vezels eten. Ghee kan hierbij ondersteunend werken, het zorgt aan de ene kant voor een gezond darmslijmvlies en aan de andere kant voedt het de gezonde darmbacteriën, hiervoor kan jouw lichaam zelf weer beter butyraat gaan produceren.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Het wordt vaak waargenomen dat mensen die lijden aan spijsverteringsproblemen geen boterzuur produceren. Ze vertonen ook lage niveaus van vetzuren en andere gerelateerde oliën. Omdat ghee rijk is aan boterzuur en andere vitaminen en oliën, blijkt het een geweldig product te zijn om de darmen te genezen .
Het stimuleert de stofwisseling, houdt de dikke darm schoon en helpt een gezonde darm te behouden. Een van de voordelen van ghee-reiniging is de feelgood-voedselondersteuning, die mensen helpt de uitputting te vermijden die vaak optreedt tijdens het ontgiftingsproces vanwege fysieke inspanning.
Uit onderzoeken bij mensen en dieren blijkt dat boterzuur ontstekingsremmend werkt en de gezondheid van je darmen en andere spijsverteringsorganen bevordert (8, 9, 10). Ghee bevat veel boterzuur, wat goed is tegen ontstekingen en de gezondheid van je maagdarmstelsel.
Gezondheid / Duurzaamheid
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
De detox van vijf dagen omvat drie dagen ghee drinken met een strikt dieet dat alleen uit kanji bestaat , dat wil zeggen een traditionele Indiase soep gemaakt van rode rijst of bruine rijst. Na drie dagen ghee drinken en kanji volgt een rustdag.
Ghee is een ontgiftingsmiddel; als het in beperkte hoeveelheden wordt geconsumeerd, helpt het de lever te reinigen . Grasgevoerde Ghee in voedsel maakt het gemakkelijk te verteren. Als voedsel met ghee wordt gekookt, heeft het geen enzymen nodig die door de lever worden afgescheiden om te worden verteerd en het veroorzaakt geen uitputting van de lever.
Je kunt ghee op een lege maag drinken, want ghee heeft een zoete smaak en volgens Ayurveda is de zoete smaak verkoelend voor het lichaam. Dus als je om welke reden dan ook absoluut niet kunt stoppen, kun je Ghee drinken voordat je maagzuurremmers gebruikt. Drink echter wel een glas gewoon water voordat je ghee consumeert.
Hoewel dit geen wetenschappelijk bewezen voordeel is, bevat ghee wel butyraat, een vetzuur met bekende ontstekingsremmende eigenschappen . Onderzoeken tonen aan dat het butyraat in ghee ontstekingen in het lichaam kan verzachten. Ghee is een belangrijke bron van geconjugeerd linolzuur, of CLA.
Ghee helpt ook om verlichting te bieden bij constipatie door de stoelgang te bevorderen vanwege zijn laxerende eigenschappen . Ghee wordt ook beschouwd als goed voor de hersenen omdat het de algehele hersenfunctie verbetert vanwege zijn Vata en Balya eigenschappen.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Echter, het consumeren van overmatige hoeveelheden ghee kan leiden tot gewichtstoename vanwege het hoge calorie- en vetgehalte. Daarnaast kunnen sommige mensen spijsverteringsproblemen ervaren zoals een opgeblazen gevoel of diarree als ze te veel ghee consumeren .
Vermindert ontstekingen: Boterzuur is een van de belangrijkste vetzuren die het lichaam nodig heeft om ontstekingen te bestrijden, met name in het maag-darmkanaal. Patiënten die lijden aan colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of andere inflammatoire darmziekten, wordt geadviseerd om desi ghee in hun dieet op te nemen .
Het tweede type ghee wordt geproduceerd uit gekweekte boter en staat bekend als gekweekte ghee. Geen van deze ghee-varianten vertoont de kenmerken van probiotica, hoewel ghee van melk wordt gemaakt. In gewone ghee wordt lactose geëlimineerd tijdens het kookproces en in gekweekte ghee wordt lactose omgezet in melkzuur.
En het is een bron van boterzuur, een korteketenvetzuur dat de gezondheid van de darmen bevordert. Helpt bij het reinigen en ontgiften op fysiek en mentaal niveau. Ghee dringt door in elke Dhatu (weefsel), maakt los en bindt zich met gifstoffen en brengt ze naar de darmen voor eliminatie .
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ayurvedische behandeling van urineweginfecties omvat:
Orale toediening van medicinale ghee. Het heeft de mogelijkheid om therapeutisch effectieve componenten naar verschillende weefsels van de urinewegen te transporteren . Medicinaal stoombad. Het herstelt ons celmetabolisme en spoelt ook onze opgehoopte lichaamsgifstoffen weg.
Ghee is niet alleen gezond door de hogere verhittingstemperatuur, het heeft ook nog eens een cholesterolverlagende werking. Daarnaast beveelt de meer dan 3000 jaar oude Indiase geneeskunde ghee aan ter bevordering van een gezonde eetlust. Deze boter bevat veel essentiële vetzuren en is rijk aan vitamine A, D, E en K.
In het licht van de huidige resultaten werd geconcludeerd dat een hoge dagelijkse inname van ghee die op de markt verkrijgbaar is, schade kan veroorzaken aan vitale organen zoals de nieren . Over het algemeen lijkt het vrouwelijke fysiologische systeem gevoeliger te zijn voor schade veroorzaakt door deze diëten in vergelijking met het mannelijke fysiologische systeem.
Maar deze zelfgemaakte geklaarde boter is veel meer dan een ingrediënt om mee te koken. Ayurveda-experts geloofden dat een kleine dosis ghee, vroeg in de ochtend , de meest voorkomende gezondheidsproblemen kan verhelpen.
Omdat olijfolie antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, kan het een betere optie zijn als uw belangrijkste zorgen de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen zijn . Vanwege het boterzuur en de middellangeketentriglyceriden kan ghee helpen bij een betere spijsvertering en een snelle energieboost.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.