Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Normale azijn is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Aan de wijn wordt een bacterie toegevoegd, zodat de alcohol uit de wijn omgezet wordt in azijnzuur. Deze azijnsoort is veilig om te eten en wordt vaak gebruikt in salades, stoofpotjes en bij het koken van groenten.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Azijn verstoort de spijsvertering, waardoor het lichaam minder voeding krijgt en onzuiverheden in de bloedbaan terechtkomen. Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn. (13) Meer dan 3 EL per dag zou je op lange termijn niet moeten nemen.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet.
Als GERD wordt veroorzaakt door een maagconditie met te weinig zuur, is een theorie dat het nemen van azijn maagzuur kan verhogen en de spijsvertering kan verbeteren . Een andere theorie is dat azijn kan helpen de pH van het bloed te verlagen naar een zuurdere omgeving die schadelijke pathogenen in de darmen vernietigt.
Een scheutje azijn bij het stoofvlees maakt runderlapjes sneller zacht. Dit komt doordat het zuur tijdens het stoven het bindweefsel in het vlees afbreekt. Citroensap, sinaasappelsap, wijn, bier en mosterd hebben het zelfde effect.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Natuurazijn
Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Natuurazijn is veilig om te consumeren en kun je gebruiken om bijvoorbeeld saladedressings te maken, de waterkoker te ontkalken of de wasmachine en vaatwasser te reinigen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Azijn die op een zodoende natuurlijke manier is ontstaan wordt natuurazijn genoemd, alle soorten azijn die voor kookdoeleinden worden gebruikt zijn natuurazijnen. Wie azijn al eens geproefd heeft kan beamen dat azijn meestal een complexe smaak heeft met een overheersend 'zuurtje'.
1. Door het vlees te marineren met azijn wordt het vlees na het koken veel zachter en malser ; 2. De azijn van de marinade geeft uw vlees smaak en verbetert uw recepten.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen.
Naast toepassingen zoals in dressings en bij het inmaken van groenten is azijn ook een fantastisch ingrediënt om mee te koken. Voeg bij gebruik van vette vleessoorten zoals bijvoorbeeld spareribs een scheutje toe aan de marinade. Zo krijgt het vlees niet alleen een diepere smaak, maar wordt het ook heerlijk mals.
Het werkt net zo goed als het rauw is, zoals in vinaigrettes of augurken, als het gekookt is. Probeer het eens in barbecuesauzen of glazuren. Gebruik het om een pansaus te maken — de azijn helpt de smaakvolle bruine stukjes los te maken — of om een soep of stoofpot aan het einde van het koken wat meer kleur te geven .
Een ander makkelijk natuurlijk recept voor darmreiniging is het mengen van pure appelazijn en rauwe honing. Deze darmreinigingsdrank kan een positieve invloed hebben op uw darmflora . Dat komt omdat zowel rauwe honing als appelazijn probiotica bevatten (in het geval van honing) en stoffen die bijdragen aan de gezondheid van uw darmen.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Ongelooflijke ontgiftende acties van ACV werken om de schadelijke toxines uit de lever te spoelen die de normale functies belemmeren . Studies onthullen dat regelmatige inname van ACV gewichtsverlies bevordert, cholesterolniveaus verlaagt, ontstekingen vermindert en de algehele gezondheid van de lever verbetert.
Citroenwater en honing: Meng vers citroensap, een theelepel honing en een snufje zout met warm water en drink het 's ochtends op een lege maag . Sappen en smoothies: Hieronder vallen vasten en reinigingen van fruit- en groentesappen. Sappen gemaakt van appels, citroenen en aloë vera helpen bij het reinigen van de dikke darm.
Mensen gebruiken al jaren appelazijn (ACV) om spijsverteringsproblemen zoals gas en een opgeblazen gevoel te behandelen. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is om het gebruik ervan te ondersteunen, suggereren anekdotische rapporten dat ACV een effectieve natuurlijke behandelingsoptie kan zijn .