Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de lekkernij, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen. Als suiker uw grootste zorg is, raadt Allers aan om te zoeken naar hogere percentages.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Pure chocolade is de beste optie voor mensen die op hun calorie-inname letten, omdat het over het algemeen minder calorieën bevat vanwege het hogere cacao- en lagere suikergehalte. Daarentegen bevatten melk- en witte chocolade meer calorieën, voornamelijk vanwege het hogere suiker- en melkbestanddelengehalte.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
Steviala chocolade. Steviala chocolade staat voor genieten van chocolade met verlaagd gehalte aan suikers.
Hoewel het geen gezondheidsvoedsel is, kun je nog steeds genieten van pure chocolade en andere soorten chocolade als onderdeel van een gezond dieet . De truc is om chocolade met mate te eten, misschien een paar blokjes, in plaats van een hele reep.
Dus als je echt chocolade wilt eten en er daadwerkelijk gewicht mee wilt verliezen, eet dan geen wafels, karamel of nougat. Volg in plaats daarvan een simpele regel: eet gewoon chocolade - pure chocolade . Kijk eens naar de chocolade die je thuis of op je werk hebt.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Naast het verlagen van slechte cholesterolwaarden, kan pure chocolade ook leiden tot verbeteringen van de "goede cholesterol"-waarden, of HDL-cholesterol. Het is bewezen dat het eten van pure chocolade helpt bij hoge bloeddruk, door deze met ongeveer twee tot drie punten te verlagen.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Donkere chocolade bevat krachtige antioxidanten. Een van de meest gunstige is een flavonol genaamd epicatechine. Flavonolen zijn verbindingen die in planten voorkomen en die ontstekingen bestrijden en beschermen tegen celschade veroorzaakt door vrije radicalen.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
Een van de grootste voordelen van het kiezen van suikervrije chocolade is dat het je kan helpen een gezond gewicht te behouden . Door geraffineerde suiker te schrappen, verminder je je totale calorie-inname en voorkom je die gevreesde suikercrashes die je hongerig en chagrijnig kunnen maken.
Johannesbrood is populair geworden als gezonde vervanger voor chocolade, dankzij de eigenschappen en de vergelijkbare smaak. Het is een zoete vrucht die geen additieven of chemicaliën bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om het meeste "gezondheidsvoordeel" te krijgen, kies je voor pure chocolade (70-80% cacao) met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker . "Ik denk dat een sleutel tot succes op de lange termijn met een gezond dieet is om af en toe te genieten - of het nu een klein dessert is of een groot stuk pure chocolade," zegt gediplomeerd diëtiste Haley Dockrey.
Pure chocolade is geliefd door velen! Helaas bevat gewone chocolade nog veel toegevoegde suikers. Daar heeft Steviala ® wat op bedacht want deze chocolade bevat geen toegevoegde suikers. Deze Steviala ® chocolade reep is namelijk verlaagd in koolhydraten (7.6 per 100 g) en suikers ( 4.3 per 100 g).
Het is onmogelijk om zowel het suiker- als het vetgehalte in chocolade te verminderen. Dit zou een nefast effect hebben op de smaak en textuur van chocolade. Suikervrije chocolade is dus geen gezond alternatief als je wil vermageren of zin hebt in een gezonde snack.
Cacao is het ingrediënt dat chocolade zijn gezondheidsvoordelen geeft, dus een hoger percentage is beter. Kies een reep die is gelabeld als met ten minste 70 procent cacao of cacao . Vermijd melkchocolade omdat het niet genoeg cacao bevat.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.