Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Na het ontdooien, verhit je de kip door tot in de kern. Een ontdooid stukje kip mag je niet opnieuw invriezen.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Wanneer kip in de magnetron wordt ontdooid, kunnen delen van het eiwit beginnen op te warmen en te koken. Als gevolg hiervan is het onveilig om het vervolgens opnieuw in te vriezen zonder dat de kip volledig is gekookt, omdat " alle aanwezige bacteriën niet zouden zijn vernietigd ", aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Ingevroren kan het 3 maanden bewaren. Vlees of vis kan je ook snel bakken en in de koelkast bewaren: daar blijft het 2 dagen goed. Maar let op: van zodra de verpakking open is, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Verbruik het product daarom diezelfde dag nog om gezondheidsrisico's te voorkomen.
Gekookte ontdooide kip kan worden opgewarmd en gegeten ; het mag echter niet meerdere keren worden opgewarmd om de reden te worden voor voedselvergiftiging. Gekookte kip die uit de vriezer is gehaald, moet binnen 24 uur na volledig ontdooien worden opgewarmd en gegeten.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert: Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
Zorg ervoor dat je het vlees meteen bereidt na het ontdooien om bacteriegroei te voorkomen. Als het vlees of kip na de bereiding volledig gegaard is, kun je het eventueel opnieuw invriezen. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het invriest en dat het in een luchtdichte verpakking wordt bewaard.
Technisch gezien kunt u warm water gebruiken om het ontdooiproces te versnellen, maar we raden doorgaans af om heet water te gebruiken. Veiligheidsopmerking: Het wordt altijd aanbevolen om vlees dat in water of op het aanrecht is ontdooid, onmiddellijk te koken en niet terug in de koelkast te leggen of opnieuw in te vriezen, tenzij het is gekookt .
Volgens voedselveiligheidsnormen kan kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard blijven na het ontdooien. Zorg ervoor dat de temperatuur in uw koelkast altijd onder de 4°C blijft. Dit vertraagt de groei van bacteriën aanzienlijk.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Na het ontdooien, gebruik gehakt vlees, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen , en gebruik rundvlees, varkensvlees, lam of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of koteletten) binnen drie tot vijf dagen. Voor meer informatie over ontdooien, zie The Big Thaw.
U moet van plan zijn om ontdooide kip zo snel mogelijk opnieuw in te vriezen, maar bij voorkeur binnen twee dagen na het ontdooien. Het is veilig om gekookte restjes in te vriezen, zelfs van kip die eerder is ingevroren, binnen vier dagen . Plan om rauwe kip te gebruiken, ongeacht of u deze net mee naar huis hebt genomen of hebt ontdooid, binnen twee.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De kern van de zaak. Of u gevogelte opnieuw kunt invriezen, hangt ervan af of het veilig is ontdooid, of het rauw of gekookt is en hoe lang het is ontdooid. Als u het op de juiste manier behandelt, kan rauwe kip binnen 2 dagen na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, terwijl gekookte kip binnen 4 dagen opnieuw kan worden ingevroren .
Kun je eerder ingevroren gekookte kip opnieuw invriezen? Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om eerder ingevroren gekookte kip opnieuw in te vriezen - elke keer dat je vlees invriest en ontdooit, is er een kans op bacteriegroei. De algemene vuistregel is om je eten slechts één keer te koken, in te vriezen, te ontdooien en opnieuw op te warmen.
Individuele stukken rauwe kip blijven 9 maanden goed in de vriezer, en hele kippen blijven tot een jaar goed als ze worden ingevroren . Uw browser ondersteunt het video-element niet. Als u gekookte kip invriest, kunt u verwachten dat deze 2-6 maanden houdbaar blijft. Het invriezen van gekookte kip is een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen.