Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Diepvriesgroenten zijn goedkoper, omdat ze op grote schaal worden geoogst, opgeslagen en getransporteerd. Groenten die voor de diepvries bestemd zijn kunnen massaal geoogst worden als de marktprijs laag is.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Diepvries- en blikgroenten en -fruit zijn over het algemeen goedkoper dan hun 'verse' equivalenten, omdat er minder afval ontstaat tussen het veld en het bord , zegt Niranjan.
3. Koop diepvriesvlees. Verder zijn diepvriessnacks zeer goedkoop. Dit komt doordat er veel andere voedingsstoffen aan worden toegevoegd, het bestaat dus niet 100% uit puur vlees.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Het is makkelijk om aan te nemen dat verse producten altijd de beste keuze zijn, maar in sommige gevallen kunnen bevroren fruit en groenten u meer gezondheidsvoordelen en waar voor uw geld bieden. "De waarheid over vers versus bevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij bevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
Halalvlees is namelijk goedkoper, omdat de winstmarges lager zijn dan bij de traditionele supermarkten. Ook zijn de tussenschakels in de halal vleesindustrie minder en is er geen sprake van voorverpakt vlees. Naast dat halalvlees goedkoper is, is het natuurlijk ook erg lekker!
Voordelen van bevroren vlees
Als u zich afvraagt waar u op moet letten bij het kopen van vlees met een beperkt budget, dan kunnen onze diepvrieskasten van de supermarkt uw beste vriend zijn. U zult vaak merken dat bevroren vlees goedkoper is omdat het minder snel over de datum gaat in de supermarkt. Een premium stuk vlees kan voor een fantastische prijs worden gekocht.
Er is een eeuwenoud debat onder vleeswetenschappers dat de vraag stelt: "Wat is beter: vers of bevroren?" Onze ervaring is dat er geen kwaliteitsverschil is . Sterker nog, ons bevroren rundvlees kan malser zijn omdat vers, conventioneel vermarkt rundvlees door het rijpingsproces gaat tijdens het transport.
Diepvriesgroenten zijn doorgaans goedkoper dan hun verse alternatieven . Naast de lagere kosten kunnen diepvriesgroenten ook meer porties bevatten dan de verse optie. Hierdoor krijgt u meer voor uw geld.
Volgens de Britse NHS tellen verse, bevroren, ingeblikte of gedroogde groenten en fruit bijvoorbeeld allemaal mee voor uw vijf stuks fruit en groente per dag. "U moet fruit en groente eten, of ze nu vers, bevroren of ingeblikt zijn, of gedroogd of gefermenteerd; elk van deze vormen is voedzaam ," zegt Barrett.
Hoewel sommige diepvriesmaaltijden erg kosteneffectief kunnen zijn, kunnen andere duurder zijn dan dezelfde maaltijd helemaal zelf te koken . Als u een maaltijd voor meerdere personen kookt, is het misschien goedkoper om de ingrediënten apart te kopen dan om genoeg diepvriesmaaltijden voor iedereen te kopen.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Het goede nieuws is dat bevroren zeevruchten ongeveer 20% goedkoper zijn dan hun verse tegenhanger, en daar zijn verschillende redenen voor. Bevroren zeevruchten zijn goedkoper om te transporteren omdat het minder tijdgevoelig is . Er is ook minder verspilling omdat het niet binnen een bepaalde tijd verkocht hoeft te worden.
Een diepvriezer is bedoeld om etenswaren en andere substanties lange tijd te kunnen bewaren, zonder bederf en noemenswaardig vitamineverlies. Afhankelijk van het soort levensmiddelen dat ingevroren is, kunnen de smaak en consistentie na ontdooien en bereiden enigszins veranderd zijn.
Het vonnis!
Er is niets mis met bevroren voedsel; in feite kan het goed invriezen van vlees helpen om het malser te maken. Bevroren stukken kunnen net zo lekker zijn als hun verse versies en hun voedingswaarde behouden zolang het invries- en ontdooiproces correct is uitgevoerd .
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verandert de voedingswaarde nauwelijks tijdens het bewaren in de vriezer . Maar uiteindelijk hangt het ervan af of het invriezen van voedsel de voedingswaarde verandert, en of het eerst wordt geblancheerd of gekookt.
Alle 'gewone' kip is plofkip! Ook in de meeste restaurants, ook bij de poelier of Turkse slager om de hoek, en ook bij veel Keurslagers. Zie hier de plofkip verpakkingen van de 10 grootste supermarkten.
De Bulgaren zijn het goedkoopste uit. Daar kost vlees 82 procent van het gemiddelde in de EU. Ook andere Oost-Europese landen zijn goedkoop. De meeste voedingsmiddelen zijn in Nederland zo'n 10 procent goedkoper dan in de rest van de EU.
De geboortegrond van de halal kip
In de aflevering van Keuringsdienst van waarde opent een Nederlandse kippenboer de deuren van zijn schuur, waar 10.000 kuikens zitten. Deze kuikens wegen in de eerste week van hun leven 200 gram en groeien in zes weken tijd uit tot slachtkuikens van 3 kilo.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Zo is 'verse' vis uit de supermarkt vaak eerst ingevroren geweest. Op het etiket van de voorverpakte vis staat dan de term 'ontdooid'. Verse vis bij de visboer en de groothandels is vaak niet eerst ingevroren geweest.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.