Op de doos van je eieren staat de THT-datum (tenminste houdbaar tot), die meestal 28 dagen na de legdatum valt. Dit betekent dat je eieren ongeveer 4 weken in de koelkast kunt bewaren.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Een vers ei is tot 28 dagen na legdatum houdbaar in de koelkast. Om het de consument gemakkelijk te maken wordt de uiterste houdbaarheidsdatum op elk ei gestempeld. Na de afkorting “THT/DCR” volgen de dag en de maand. Gezien de beperkte houdbaarheid van eieren is de vermelding van het jaartal niet nodig.
Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
- Kleine eieren hebben een minuut korter nodig. - Grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra. - Verse eieren of een ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum.
Eieren liggen in de supermarkt vaak buiten de koeling, en dat roept natuurlijk vragen op! Maar dit heeft alles te maken met het voorkomen van temperatuurverschillen. Stel je voor dat de eieren gekoeld zouden worden in de supermarkt, en je neemt ze vervolgens mee naar huis in een warme boodschappentas.
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door.
Want hoe lang blijft je eten eigenlijk goed na die THT-datum? 'Tenminste houdbaar tot' (of 'best before') wil eigenlijk zeggen: tot deze datum is de kwaliteit van het product gegarandeerd, maar ook erna kun je het nog probleemloos eten.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.