Kun je havermout eten zonder te koken? Je kunt havermout en havervlokken natuurlijk koken, roosteren voor bijvoorbeeld granola of gebruiken in gebak. Maar ook rauw is havermout lekker. Het geeft een lekkere bite als je het (op zichzelf of in een lekkere muesli) door (plantaardige) yoghurt roert.
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Je kunt de havermout als ontbijt ook lekker door je smoothie heen blenden. Je maakt de vezels dan kleiner waardoor ze sneller opgenomen kunnen worden. Het is zeker niet raadzaam om havermout gewoon zo uit het vuistje te eten. Naast dat het behoorlijk droog in de mond valt, zetten de vezels in je buik enorm uit.
Je kunt het warm of koud eten, in zowel zoete als hartige bereidingen.
Havermout wordt vaak bij het ontbijt gegeten, maar is ook geschikt voor de lunch, als tussendoortje of als ingrediënt in gerechten en baksels. Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Gekookte havermout dient als een portie warm comfortfood in de koude wintermaanden en heeft minder calorieën per volume . De reden dat gekookte havermout minder calorieën bevat, is vanwege het watergehalte. Slechts ½ kopje rauwe havermout verandert in 1 kopje wanneer het gekookt is.
25 tot 30 gram havermout per dag wat ongeveer gelijk staat aan twee eetlepels. Is een goed uitgangspunt voor het maximale wat je per dag aan havermout mag eten. Heb je een lekker havermout ontbijt gegeten, dan is het nu belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeding in balans blijft.
Eenmaal bereid, kan havermout een broedplaats zijn voor bacteriën die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Gekookte havermout moet in een luchtdichte container in de koelkast of vriezer worden bewaard. In de koelkast kan havermout tot vijf dagen worden bewaard , terwijl bevroren havermout tot drie maanden kan worden bewaard.
De beste havermout om te gebruiken voor opgewarmde havermout is dezelfde havermout die je zou moeten gebruiken voor havermoutkoekjes – ouderwetse of gerolde havermout . Deze minder bewerkte producten zijn stevig genoeg om hun textuur te behouden na het opwarmen, maar nog steeds zacht genoeg om een heerlijk romig ontbijt te creëren.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
3 minuten: Havermoutpap: De snelste manier om havermout te eten is rauw als topping bij je yoghurt, of het kort koken in een pannetje in water of (plantaardige) melk. Heerlijk romig én af te toppen met jouw favoriete fruit, noten, zaden of chocolade!
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Fytinezuur verwijderen uit havermout
Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel voorkom je dit.
Ja, haver kan gegeten worden zonder te koken . Er zijn bijvoorbeeld een aantal no-bake koekjes met haver die erg populair zijn. Omdat sommige mensen echter een gevoeliger spijsverteringskanaal hebben, is het een goed idee om rauwe haver langzaam aan uw dieet toe te voegen en wat vocht te drinken wanneer u haver eet.
Havermoutpap
Dit zijn havergrutten, zacht gemaakt door stomen en vervolgens gerold tot vlokken. Ze absorberen snel vloeistof, waardoor de kooktijd wordt teruggebracht tot 5-10 minuten bij het maken van pap of ze kunnen worden gegeten zonder te koken voor meer textuur .
Als het niet gekoeld wordt bewaard en op kamertemperatuur wordt bewaard, kunnen bacteriën in gekookte havermout gaan groeien, wat een probleem is voor de voedselveiligheid. Daarom moet gekookte havermout die 2 uur of langer buiten de koelkast wordt bewaard, als verlopen worden beschouwd en in de prullenbak worden gegooid.
De juiste hoeveelheid havermout om te consumeren voor gewichtsverlies kan variëren op basis van individuele factoren zoals algehele dieet, calorie-inname en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen is een portie havermout ongeveer ½ kopje, wat gelijk is aan 8 eetlepels .
De kern van de zaak. De algemene portie havermout is ongeveer een half kopje ongekookte haver of een kopje gekookte havermout . Een portie haver levert een verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen en mineralen.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Is het beter om gekookte of rauwe haver te eten? Gekookte haver is voor sommigen misschien makkelijker te verteren, omdat koken helpt het zetmeel dat ze bevatten af te breken. Echter, geen van beide manieren om haver te eten is beter of slechter . Hoe je ervoor kiest om ze te eten, rauw of gekookt, hangt af van je persoonlijke voorkeur.
Giet 1 kopje havermout in een pan, voeg 2 kopjes vloeistof toe, breng het aan de kook en laat het ongeveer vijf tot tien minuten sudderen, totdat de havermout zacht is en de vloeistof begint in te dikken .
Bereidingswijze: Breng water of melk aan de kook in een middelgrote pan. Roer de havermout erdoor, zet het vuur laag. Laat het onafgedekt op laag vuur sudderen, af en toe roerend, gedurende 25-30 minuten of tot de havermout de gewenste textuur heeft.