Aardappelzetmeel geeft vloeistoffen een heldere en transparante afwerking, waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van heldere sauzen en soepen. Maizena daarentegen geeft een glanzende en gladde textuur aan sauzen en vullingen, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts, taarten en gebak.
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Aardappelzetmeel is zetmeel gemaakt uit de cellen van aardappelen. Het is gemalen, geplet, geraspt en gedroogd om het tot zetmeel te verwerken. Dit product kan worden gebruikt als verdikkingsmiddel (in plaats van bloem) om producten zoals maizena te vervangen, omdat het hogere temperaturen verdraagt.
Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet. Een eiwit levert (energie)calorieën en is opgebouwd uit aminozuren.
Aardappelzetmeel, dat van nature rijk is aan zetmeel, heeft zeer interessante voedingswaarden. In de vorm van zetmeel leveren aardappelen in feite een belangrijke bijdrage aan vitamines, ijzer, vezels en essentiële mineralen.
Behalve dat het eten van maismeel gezond is, bevat het tevens veel vezels. Dat zorgt niet alleen voor gezonde darmen, maar geeft u ook snel een voller gevoel. Omdat maismeel gelijkmatig verteerd wordt is het bovendien goed voor uw bloedsuikerspiegel.
Maïszetmeel
Maizena wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel, antiklontermiddel en glutenvrij bakproduct. Het is een van de beste vervangers voor aardappelzetmeel als je in de knel zit . Je kunt maizena gebruiken in plaats van aardappelzetmeel in een verhouding van 1:1. Dit werkt vooral goed in soepen, sauzen en jus.
In aardappelzetmeel zit iets wat amylopectine heet. Amylopectine is hard en niet vervormbaar. De azijn zorgt ervoor dat het amylopectine vervormbaar wordt. Door het toevoegen van de glycerine, dat van zichzelf soepel is, blijft het amylopectine, ook na het drogen, soepel.
Het smaakt een beetje flauw en kan op verschillende manieren aan je dieet worden toegevoegd, zoals door het over je eten te strooien, het in water te mengen of het in smoothies te doen . Vier eetlepels rauw aardappelzetmeel zouden 32 gram resistent zetmeel moeten leveren.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten. Het kan worden gebruikt om ingrediënten samen te binden en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Dit is vooral handig bij het maken van gehaktballen, pasteitjes en gebakken goederen.
In test na test produceerde aardappelzetmeel de knapperigste, meest samenhangende coating, zelfs vergeleken met maizena . Maïszetmeelmonsters waren iets brozer en delicater. Niet alleen was de aardappelzetmeelcoating knapperiger, maar de knapperige coating bleef tot wel 2 uur langer knapperig bij kamertemperatuur.
Hoe gebruik je ze? Zowel aardappelzetmeel als maïszetmeel 'breek' je in koud water. Dat wil zeggen: los het poeder op in enkele eetlepels koud water (of een andere koude vloeistof) tot je een mengsel zonder klontertjes krijgt. Daarna pas voeg je het toe aan je warme bereiding en laat je het nog een minuutje doorkoken.
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Tapiocazetmeel bindt tijdens het koken, net als aardappelzetmeel, mooi helder en geeft een mooie glans. Dit zetmeel is glutenvrij.
Door de frietjes voor te koken in een azijnoplossing voor het frituren , wordt de afbraak van pectine in de aardappelen vertraagd, wat resulteert in frietjes met kleine, bubbelige, geblaarde oppervlakken die knapperig blijven, zelfs als ze koud zijn . Het spoelt ook overtollige suikers weg om te voorkomen dat ze te bruin worden.
Aardappelzetmeel wordt verkregen uit aardappels, terwijl maizena wordt gewonnen uit maïskorrels. Qua bindkracht is aardappelzetmeel sterker dan maizena. Dit betekent dat je over het algemeen minder aardappelzetmeel nodig hebt om hetzelfde bindende effect te bereiken als met maizena.
Aardappelzetmeel biedt ook verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van de dikke darm en een verbeterde insulinegevoeligheid . Het kan ook helpen bij gewichtsverlies. Enkele geschikte alternatieven voor aardappelzetmeel zijn maïszetmeel, pijlwortelpoeder, rijstmeel en tapiocazetmeel.
1 eetlepel aardappelzetmeel + 1 eetlepel boter/vet zal 1 kopje vloeistof dikker maken . Aardappelzetmeel kan zijn verdikkingskracht verliezen als het te lang aan de kook wordt gebracht. Zorg ervoor dat u de hitte in de gaten houdt en de soep of saus laat sudderen. Aardappelzetmeel is een ideale vervanging voor mensen die glutenintolerant zijn.
Echter, voedingsmiddelen met veel zetmeel kunnen een hele reeks nieuwe problemen voor uw gebit veroorzaken. Dit komt doordat zetmeelrijke voedingsmiddelen zo makkelijk tussen de tanden blijven plakken. Hierdoor worden de tanden veel langer blootgesteld aan de suikers dan voedingsmiddelen die sneller zouden smelten of wegspoelen .
Maizena wordt over het algemeen in minimale hoeveelheden geconsumeerd (denk aan: één of twee eetlepels in een recept voor zes of meer personen). Het is een ingrediënt dat helpt bij het veranderen van de textuur van voedsel — of het nu gaat om het dikker maken van soep of het knapperiger maken van kipnuggets. Maizena is inderdaad geen gezond voedsel.
Maizena is een zuivere koolhydraat, maar bloem heeft meer voedingsstoffen . Maizena is een veelgebruikt ingrediënt in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken. Het wordt gebruikt door thuiskoks en in commerciële omgevingen. Maizena is echter geen voedingsrijk voedingsmiddel, dus het is de vraag of maizena slecht voor je is.