Gebakken eieren in de airfyer Het enige wat je nodig hebt is een klein (aluminium) bakblikje dat in de airfryer past. Voeg een beetje vet toe, olie of boter, breek het ei in het ingevette bakblik en bak de eieren op ca. 180 °C in zo'n 8 minuten gaar.
Niet dat dat voor de smaak echt uitmaakt, maar het staat gewoon mooier. Bestrooi je ei daarna naar smaak met peper en zout. Wanneer de airfryer warm is, zet je het schaaltje erin. Je bakt het ei vervolgens 6 minuten voor een zachte eidooier of 8 minuten voor een volledig gestold ei.
Zachtgekookt ei
Stel de airfryer in op 150 graden en op 9 minuten. Haal de eieren direct uit de airfryer als de timer gaat, en spoel ze kort af onder de koude kraan. Serveer de eieren direct, anders zal deze niet meer zachtgekookt zijn.
Ei uit de magnetron
Je roert je ingrediënten zoals: ei, peper en zout samen met in een grote kom en plaatst het in de magnetron. Zet de kom in de magnetron voor 2 à 3 minuten op ±750 Watt. Hierna heb je al snel een lekker roerei. Eigenlijk kan het niet makkelijker.
Gebruik je boter of olie om een ei te bakken? Een ei bakken in boter of olie kan allebei. Boter is smaakvoller, maar verkleurt meer, waardoor het ei soms meer verkleurd is. Olie is neutraal, maar hierbij is het vrij lastig te zien hoe heet het is.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Eieren kun je op verschillende manieren bakken. Op hoog vuur in olijfolie bijvoorbeeld, waardoor het eiwit krokant wordt.
Giet water in de pan, genoeg om het ei te bedekken (of grotendeels te bedekken). Wacht tot het water kookt. Laat de eieren voorzichtig in de pan zakken en als je een deksel hebt, doe dan de deksel op de pan. Je kunt de temperatuur verlagen naar medium in plaats van hoog en de eieren 5-8 minuten laten koken, afhankelijk van hoe zacht je de dooiers wilt hebben.
Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe; boter geeft een rijke smaak en zorgt ervoor dat je gebakken ei niet aanbakt. Zodra de boter gesmolten is en net begint te bruisen, breek je het ei in de pan. Laat het ei rustig bakken tot het eiwit volledig gestold is, maar het eigeel nog zacht.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Een ei koken is makkelijk, maar je bent meestal meer tijd kwijt aan het aan de kook brengen van het water dan het koken zelf. Maar het kan dus ook in de airfryer!
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Plaats de bevroren broodjes in het mandje van de airfryer. Bak de broodjes ongeveer in 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze wederom een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.
Je kunt bakpapier ook gebruiken bij het bakken in de airfryer. Wees wel precies met het gebruik van het papier, laat het niet over de rand van de mand steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Gebruik het niet als er niets in de mand zit.
Voor spiegeleieren begin je met een antiaanbakpan die je op middelhoog vuur verhit. Roer er een beetje boter doorheen. Olijfolie of spekvet werkt ook prima. Voeg elk ei langzaam toe, zodat het eiwit net iets begint te koken voordat de dooier de pan raakt. Zo krijg je mooi gedefinieerde gebakken eieren met gecentreerde dooiers.
Net als eieren die op andere manieren worden gekookt, zijn gebakken eieren rijk aan voedingsstoffen en kunnen ze bijdragen aan een gezond dieet wanneer ze worden gegeten als onderdeel van een uitgebalanceerde maaltijd . Het type vet dat in de pan wordt gebruikt, is echter belangrijk.
Spray een koekenpan in met Frylight en zet op middelhoog vuur. Wacht tot Frylight helder is en breek eieren in de pan. Bak tot ze gaar zijn naar uw smaak . Bereid de toast voor en schep de avocadomix eroverheen, en voeg tot slot de eieren toe.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Maar ook op inductie kun je een prima omelet bakken. Stap één zijn een goed ingebrande plaatstalen pan, voldoende hitte en boter. Vervolgens hou je de pan flink schuin, waardoor de inductie ook de zijkant van de pan verwarmt. Daarmee kun je je ei bakken in een halvemaanvorm.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Geloof het of niet, je kunt je eieren daadwerkelijk zacht of hard koken met een elektrische waterkoker . Het is supersimpel en makkelijk om te doen, en het enige dat je nodig hebt is een elektrische waterkoker zonder blootliggende spoelen in de bodem, die de eieren zullen verbranden.
Een eitje koken in de magnetron? Het kan, maar is niet de meest gemakkelijke manier om te komen tot een goede garing van het ei. In de magnetron kun je naast wel gemakkelijk een gepocheerd ei maken. Ook kun je een roerei of een gebakken eitje maken.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.