Welke groentes kunnen wel goed tegen kou? Bieten laat je rustig staan tot je ze nodig hebt. Bij wortels is dat net zo. Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst.
Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.
Rucola, veldsla en winterpostelein moeten niet afgedekt worden en kunnen goed vorst verdragen. Spinazie kan overwinteren mits afdekking bij strenge vorst en sneeuw. De meeste kolen kunnen tegen vorst; denk aan witte en rode kool, spruitkool, broccoli, boerenkool. Ook raapjes kunnen er tegen.
Het beste kun je de wortels zo lang mogelijk in de grond laten, totdat je ze echt gaat gebruiken. In de grond blijven ze het langste vers.
Worteltjes kunnen zeker wel wat kou verdragen, de natte grond zorgt er in de winter sneller voor dat de wortelen rotten dan de vorst zelf. Naast de bekende zomerworteltjes behoren natuurlijk de minstens zo bekende winterpenen tot deze groep.
Halfwinterharde groenten die lichte vorst of temperaturen tussen de 28 en 32 graden kunnen verdragen, zijn onder andere bieten, wortelen, pastinaak, sla, snijbiet, doperwten (voor de bloei), Chinese kool, andijvie, radicchio, bloemkool, peterselie en selderij.
Welke groentes kunnen wel goed tegen kou? Bieten laat je rustig staan tot je ze nodig hebt. Bij wortels is dat net zo. Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Eeek! Om uw plant te composteren, haalt u hem uit de grondmix, wast u de wortels en bladeren eraf en gooit u hem in een composthoop . Als u een kleine bak hebt, kunt u hem in stukken snijden, afhankelijk van hoe groot de plant was. Hoe kleiner de stukken, hoe korter het duurt om te ontbinden in de mix.
Lichtgewicht mulch die niet samendrukt maar in plaats daarvan als een natuurlijke deken over de aarde fungeert, levert de beste resultaten op. Wij raden aan om een dikke laag mulch over uw tuinbedden te leggen net na de eerste strenge vorst van het seizoen. Enkele van de beste natuurlijke materialen die kunnen worden gebruikt om uw grond te isoleren, zijn: Stro.
Let op bij vriesweer want vriestemperaturen zijn nefast voor het witloof! Het groeiproces van de wortelen zal dan stilvallen. Zorg dat ze goed bedekt en beschermd worden tegen de bijtende koude. Gebruik hiervoor echter nooit plastic want deze sluit alle luchtcirculatie af, en dan neemt de kans op schimmelvorming toe.
Een van de beste manieren om planten te beschermen, is het aanbrengen van een laag mulch, zoals boomschors, compost of stro. Dit werkt goed bij planten die net niet winterhard zijn, zoals Afrikaanse lelies (Agapanthus). Ook bladaarde of zelfs een laag onverteerde herfstbladeren zorgt voor extra bescherming.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Doe een paar centimeter (5 cm) potgrond of knikkers in je bak en plaats de worteltoppen in de grond, met de snijkant naar beneden. Knip de blaadjes bij tot ze nog maar ongeveer 1,5 cm lang zijn en zet de worteltoppen in een zonnig raam.
Knoflook kweken
Het is de bedoeling dat de tenen nog vóór de winter uitlopen en met zo'n 10 cm loof de winter in gaan. Poot de tenen zo'n 3 tot 5 cm diep, op een afstand van 10-12 cm van elkaar en 25 cm tussen de rijen. Vanaf eind februari beginnen de uitgelopen jonge planten weer te groeien.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Wanneer wortels zaaien? Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
Wortelgewassen zoals wortels, rapen, bieten, koolrapen en pastinaken kunnen na een vorstperiode in de tuin blijven staan en later nog in goede staat worden verwijderd. Zorg er wel voor dat u ze uitgraaft en opbergt voordat de grond bevriest.
Het korte antwoord
U ziet misschien wat bladschade, maar de aardappel onder de grond zal het prima doen . Aardappelplanten kunnen een strenge vorst overleven als u koude bescherming biedt, zoals een koude bak of rijhoezen. Toch is het het beste om uw aardappelstekken te planten nadat alle kans op vorst voorbij is.
Erwten kunnen de kou overleven, maar zullen wel wat schade oplopen . (Dit is ervan uitgaande dat de kou optreedt zonder een isolerende laag sneeuw.) Als er sneeuw is gevallen en de erwten bedekt zijn, kunnen de planten temperaturen tot -10 graden Fahrenheit verdragen.