TGT-datum (te gebruiken tot) Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Overrijpe aardbeien kunnen op dezelfde manier worden gebruikt, gepureerd of gewoon in stukjes gesneden, en worden gemengd in zoet brood, muffinbeslag, pannenkoekenmix of andere cake- of bakproducten .
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid. Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien doet denken aan blauwe kaas .
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Aardbeien bewaren in een glazen pot kan ze wekenlang vers houden. Doe ongewassen bessen in een pot (een Mason jar is hier perfect voor), sluit af met een deksel en zet hem in de koelkast. Dat is alles. Je bessen blijven minstens twee weken vers en smaakvol, soms langer .
Rode vruchten zoals aardbeien en frambozen beschimmelen soms al na 2 dagen in de koelkast.
Naarmate het fruit rijpt, neemt de AAT-activiteit toe . Het zijn de cultivars met de hoogste AAT-activiteit die de meeste ester produceren en dus de sterkste geur hebben.
Een klassieke manier om aardbeien te bewaren is om ze droog in de koelkast te bewaren en ze vlak voor gebruik in water te wassen. De reden hiervoor is dat, terwijl het wassen van de bessen alle bacteriën en schimmelsporen verwijdert, overtollig vocht ervoor kan zorgen dat bacteriën of schimmels groeien en de bessen sneller bederven .
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Schimmel kan doordringen en groeien in het zachte vruchtvlees van fruit, waar u het niet kunt zien. Het eten van beschimmeld voedsel kan allergische reacties veroorzaken, evenals ademhalingsproblemen . Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Rajapakse zegt dat er geen reden is tot paniek. "Het is onwaarschijnlijk dat je ziek wordt als je een kleine hoeveelheid schimmel eet. Als je een grote hoeveelheid eet, is er een kans dat je spijsverteringsachtige symptomen krijgt: buikpijn, misselijkheid, overgeven , maar dat is vrij ongewoon.
Welke voedingsmiddelen mag ik niet meer eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken? Verse bessen - Verse aardbeien, bosbessen of frambozen kunnen een parasiet genaamd Cyclospora bij zich dragen - dit kan diarree, braken en andere vervelende griepachtige symptomen veroorzaken .
Taarten, cupcakes en muffins
Net zoals overrijpe bananen ideaal zijn om te bakken, zo kunnen overrijpe aardbeien, gepureerd of gewoon gehakt en gemengd in heerlijke gebakken lekkernijen. Het internet staat vol met recepten die dit fruit gebruiken om alles wat heerlijk is aan de zomer te vieren.