Vanaf ongeveer 6 tot 8 maanden kun je namelijk gaan starten met het wennen aan lichtbruin brood.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
Je baby van 6 maanden kan al voorzichtig wat gepureerde groenten of fruit eten, dus je wilt kijken of een stukje brood in de smaak valt. Voor het veilig introduceren van brood, kies je zacht, lichtbruin brood zonder korstjes en zonder grove granen of pitten.
Welk brood is het meest geschikt? In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood.
Wanneer je baby 6 maanden oud is kun je je baby brood geven zonder korst. Geef alleen brood als je baby gewend is aan oefenhapjes. Eventueel kun je het brood in moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken. Lichtbruin brood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen.
Vanaf 8 maanden zijn de darmen van je baby gewend aan brood en in staat om de vezels te verteren. Je kunt nu in plaats van lichtbruin brood ook volkorenbrood geven. Zodra brood een maaltijd wordt, en dus een melkvoeding vervangt, kun je er behalve margarine ook wat beleg op doen.
Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel). Stop het brood in de zijkant van de mond, bij de wang. Je baby zal waarschijnlijk automatisch beginnen te kauwen. Als je kind eenmaal gewend is, pakt het zelf de stukjes van zijn bord.
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje. Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen ouder dan 1 jaar dagelijks melk en zuivelproducten in het dagmenu. Kies het liefste de halfvolle of magere varianten.
Vanaf 8 maanden hoeven de hapjes niet meer helemaal fijn gepureerd te zijn. De structuur mag wat grover worden en als dat goed gaat kun je geleidelijk aan stukjes gaan proberen. Een belangrijke stap. Met kauwen gebruikt je kindje namelijk andere mondspieren.
Als kaas kunt u kiezen voor hüttenkäse, light zuivelspread, 30+ smeerkaas met minder zout, smeerbare geitenkaas of mozzarella.
De meeste baby's kunnen op deze leeftijd stabiel rechtop zitten. Je zult merken dat jouw kleintje dit waarschijnlijk al aardig goed kan, een valletje af en toe daargelaten. Baby's kunnen vanaf deze leeftijd kruipen en tijgeren, daarnaast kunnen sommige harde groeiers zichzelf al optrekken.
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Stukken brood kunnen een verstikkingsgevaar vormen voor baby's. Zorg ervoor dat u brood veilig bereidt voor uw kleintje door de korsten te verwijderen, het licht te roosteren en het in kleine, hapklare stukjes te snijden die geschikt zijn voor haar leeftijd .
In het begin is broodbeleg behalve margarine, niet echt nodig, maar het mag. Overdrijf er niet mee en kies beleg dat geschikt is voor baby's: geplet vers fruit (bv. meloen of banaan)
Lekker voor een baby van 7 of 8 maanden
Ook op de leeftijd van 7 of 8 maanden wil je dat het tussendoortje een gezonde aangelegenheid is. Fruit en groenten dus! Varieer lekker met bijvoorbeeld banaan, pruimen, peer of verse zachte (medjoul) dadel (let op: zonder pit!) of een stukje appel of meloen.
Welk brood kies je voor je baby? Wanneer je begint met brood voor je baby, kies dan het liefst voor bruinbrood of tarwebrood geven. Hierin zitten meer vitamines en mineralen dan in wit brood.
Wanneer kun je baby's brood laten eten? Baby's kunnen brood eten rond de leeftijd van 6 maanden, of zodra ze vast voedsel gaan eten . Er is geen reden om het te laten, zolang het maar goed wordt geïntroduceerd!
De eerste keer brood eten voor je baby
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo'n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong maalt het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek.
”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.