Hoeveelheid groente en fruit Op scholen met een 5-dagen beleid namen praktisch alle kinderen (~98%) groente en fruit mee voor de ochtendpauze, terwijl dit op scholen zonder regels 50-60% was. Op scholen waar geen regels waren, was de gemiddelde groente- en fruitportie voor het 10-uurtje 60 gram per kind.
Het advies voor het eten van voldoende groente en fruit is: kinderen van 1 tot 4 jaar elke dag: 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente. kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag: 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente. kinderen van 9 tot 12 jaar elke dag: 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente.
Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
Om je kind te laten wennen aan nieuwe fruit- en groentesoorten, is het verstandig om te beginnen met een kleine hoeveelheid. Je geeft dan iets mee wat hij lekker vindt en vult dit dan aan met een nieuwe smaak. Op deze manier krijgt je kind wel gewoon zijn portie binnen, maar kan er ook geproefd worden van iets nieuws.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Geef hapklare kerstomaatjes, radijsjes, aardbeien … mee bij de lunch, bv. in een apart vakje in de brooddoos of in een apart doosje. Kies voor fruit en groenten uit het seizoen.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Fruit: gemakkelijk mee te nemen en te eten. Appels, bananen en druiven zijn populaire keuzes. Snijd alvast in stukjes en neem ze mee in luchtdichte vershoudbakjes. Of maak een dag van te voren een iets uitgebreidere fruitsalade, ook die neem je gemakkelijk mee voor onderweg.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt.
En je eet ook niet alle delen van de vrucht. Een stuk fruit van 125 g - zonder schil, klokhuis of pit gerekend - komt ongeveer overeen met: 1 middelgrote appel; 1 middelgrote peer; 2 pruimen; 8 aardbeien; 6 eetlepels bosbessen; 20 braambessen; 20 kersen of twee handjes kersen; 25 frambozen.
Waarom meedoen aan EU-Schoolfruit? Kinderen eten te weinig groente, fruit en volkoren producten. In 2021 had 50% van de volwassenen en ruim 30% van de kinderen van 4 tot 16 jaar in Nederland overgewicht. Het EU (Europese unie)-Schoolfruit- en groenteprogramma helpt kinderen meer groente en fruit te eten.
Om aan deze richtlijnen te voldoen moeten kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag 150 gram fruit eten en 100 tot 150 gram groenten, en 1 keer per week 50 tot 60 gram vis. Kinderen van 9 tot 12 jaar moeten dagelijks twee ons fruit, 150 tot 200 gram groenten en 1 keer per week 100 gram vis.
Handige groenten die 's ochtends niet te veel tijd roven, zijn mini-worteltjes, plakjes komkommer, reepjes paprika of snoeptomaatjes. Eventueel voorzien van klein bakje met een dip van hummus of paprikaspread. Als alternatief kun je ook een handje ongezouten nootjes meegeven, eventueel met wat rozijntjes erdoor.
Op school is er 's ochtends een fruitmoment. In een luchtdicht doosje blijft fruit lang vers. Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.
Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand buiten de koelkast. Ze overleven het daar een paar dagen. Als je maar trek hebt in een halve banaan, kun je de vrucht het beste doormidden snijden vóórdat je de schil eraf haalt. Rol vervolgens weer in plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten. Je kan ook apart groenten meegeven: kerstomaatjes, radijsjes, reepjes paprika of wortelen. Fruit is ideaal als zoet beleg: stukjes aardbei, schijfjes banaan, appel of peer.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Het meest gezonde drinken wat je je kind kunt meegeven is water of thee zonder suiker. Veel mensen vinden het zielig om hun kind water mee te geven. Water is echter de meest natuurlijke en gezonde drank die er bestaat en bovendien lekker goedkoop.
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Je hebt geen exotische ingrediënten nodig om een brooddoos gezond en lekker te vullen. Hou het simpel en gebruik vooral basisvoedingsmiddelen zoals volkoren brood, groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, melk, kaas, ei, vlees en vis.