Bij deze kooktechniek kook je de broccoli een paar minuten. Spoel af met koud water en tadaa: de broccoli is klaar om in te vriezen of om te verwerken in je gerecht. Door de groente te blancheren, blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden. En de broccoli blijft langer goed.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Wil je een gerecht met daarin broccoli invriezen? Als de broccoli verwarmd is, hoef je de groente niet meer te blancheren en kan-ie regelrecht de vriezer - of koelkast in.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Broccoli blancheren doe je zo
Breng een ruime pan met water aan de kook en zet alvast een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze 2-4 minuten in het kokende water.
Om de broccoli te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar, samen met een schaal bekleed met keukenpapier. Kook de broccoli in het kokende water gedurende 2-3 minuten . Haal de broccoli eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater, laat hem dan nog 2-3 minuten staan.
De korte kooktijd brengt de natuurlijke kleuren van het fruit of de groente naar boven voordat ze een onaangename kleur krijgen (want niemand wil lelijke broccoli eten!). Door het kookproces te stoppen, worden de kleurveranderende enzymen gedeactiveerd en behoudt de groente zijn levendige kleur.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen. Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels . Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie. Tot 12 maanden blijven de bloemkoolroosjes goed. Opgelet: voorverpakte diepvriesbloemkool blijft meestal maar 6 maanden goed. Check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Blancheren. Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Bereidingswijze. Koekenpan of wok: Verhit wat olie of boter in de pan. Roerbak de nog bevroren broccoliroosjes ca. 12 minuten.
Tip van een Chinese chef-kok voor het maken van de beste broccoli
Blancheer eerst de roosjes ! Dit maakt niet alleen de stelen zachter, maar stopt ook het enzym dat leidt tot bruin worden. Mijn vader voegt ook wat zout en olie toe aan zijn blancheerwater, wat helpt de broccoli zijn knapperige textuur en felgroene kleur te behouden.
Vul een grote kom met koud water en ijs. Laat de broccoliroosjes voorzichtig in het kokende water zakken en kook ze 2 tot 3 minuten . De broccoli moet heldergroen en net zacht zijn. Haal de broccoli met een schuimspaan uit de pan en dompel hem direct onder in het ijswater.
De kooktechniek waarbij groenten in gezouten kokend water worden voorgekookt tot ze knapperig en mals zijn en ze vervolgens direct in ijswater worden gedompeld, wordt blancheren genoemd. Het werkt voor bijna alle groenten en kan tot een dag of twee van tevoren worden gedaan — geweldig voor maaltijdvoorbereiding.
Om die sperziebonen, broccoli, asperges of bladgroenten echt groen te houden , dompel je ze onder in een ijswaterbad zodra je ze uit het kokende water haalt. Hierdoor blijven ze levendig groen met een aangename knak.
Voor je broccoli kan invriezen moet je hem blancheren. Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water.
In een recent onderzoek gaven mensen de voorkeur aan verse groenten die geblancheerd waren boven groenten die niet geblancheerd waren. Nu blancheer ik de meeste groenten als ik mijn groenteschotels maak. Broccoli, bloemkool, sugarsnaperwten, wortelen en asperges krijgen een snelle duik in de hottub.