In het nieuws Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
De smaak en structuur van het fruit verandert natuurlijk wel door het in te vriezen. Hier wint vers het toch van de diepvries. Bevroren fruit is een geschikte optie wanneer je snel een gezonde smoothie op tafel wilt hebben, maar de smaak van verse blauwe bessen: is ongeëvenaard, en mag soms wat kosten.
Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie. Sommige supermarkten bieden dit ook biologisch aan, maar het meeste vind je in de biowinkels.
Dit verandert de textuur van bevroren producten, maar heeft geen invloed op de smaak, versheid of het voedingsprofiel. Niet alleen zijn bevroren fruit en groenten net zo voedzaam als verse , maar vaak smaken ze ook beter en behouden ze meer voedingsstoffen.
Bij diepvriesbessen komt norovirus ook in contact met de bessen via besmet water dat wordt toegevoegd als onderdeel van het invriesproces. Norovirussen veroorzaken acute diarree met braken bij mensen van alle leeftijden , waarbij de ziekte leidt tot aanzienlijk vochtverlies.
Bosbessen die bevroren en ontdooid zijn, worden niet papperig of verliezen hun stevige textuur. Ze behouden hun vorm, smaak en, het beste van alles, hun voedingswaarde . Dit betekent dat u ontdooide bosbessen kunt eten als een heerlijke en gezonde snack.
Langzaam ontdooien behoudt een betere smaak en textuur . Doe de bessen in een kom en wikkel ze in plastic of doe ze in een luchtdichte container. Laat ze 4-6 uur ontdooien als je ze als garnering gebruikt, anders kun je ze een nacht laten ontdooien. Gebruik de ontdooistand op je magnetron om het fruit te ontdooien.
Consumentenadvies
Het advies van New Zealand Food Safety aan consumenten is om: bevroren bessen kort te koken voordat u ze eet , of als u thuis een thermometer hebt, zorg dan dat de kooktemperatuur 1 minuut boven de 85 graden Celsius ligt. Verwarmde bessen kunnen veilig opnieuw worden ingevroren voor later gebruik.
Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Diepvriesfruit en -groenten zijn qua voedingswaarde vrijwel gelijk aan verse . Er kunnen kleine verschillen zijn, maar de verschillen zijn meestal verwaarloosbaar – bijvoorbeeld, gekookte-van-diepvries erwten bevatten 12 mg vitamine C per 100 g, vergeleken met verse erwten die 16 mg bevatten.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Havermout – Havermout is heerlijk met de toevoeging van bevroren fruit . Denk niet alleen aan bessen, maar ook aan kersen, mango en zelfs perziken. Hieronder staat een basisrecept, maar voel je vrij om te experimenteren met je favoriete fruit en smaken!
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken. Ontdooi fruit in een schaal in de koelkast in enkele uren of in de magnetron op de ontdooistand.
Ik gebruik graag bevroren perziken in mijn smoothies en smoothie bowls . Je kunt bevroren perziken ook in muffins, taarten en andere gebakken producten gooien. Probeer ontdooide perziken in salade, in marinade gesneden, gegrild met een balsamico-glazuur en in deze gezonde perzikrecepten.
In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de bessen een paar maanden bewaard worden. Hoe weet ik of de bessen niet goed meer zijn? De bessen zijn dan beschimmeld of slap. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de bessen ontdooid zijn, is er celschade en is het meeste vocht uit de bessen gelekt. Als ze gekoeld bewaard worden, zouden ze minstens een paar dagen houdbaar moeten zijn.
Hij raadt aan om diepvriesbrand op het fornuis te koken (in plaats van in de magnetron) en er een misobouillon of kippenbouillon aan toe te voegen. Suslow zegt dat bessen soms diepvriesbrand kunnen krijgen en zegt dat het toevoegen ervan aan een smoothie een van de makkelijkste manieren is om dat aan te pakken.
Jazeker ! Een handjevol bevroren bosbessen per dag biedt voedingsstoffen en krachtige voordelen.
Je kunt bevroren fruit direct uit de vriezer eten, of het een paar minuten laten ontdooien als je een zachtere textuur prefereert . Bevroren druiven, bessen, mangostukjes en bananenschijfjes zijn populaire keuzes. Je kunt bevroren fruit ook mengen met yoghurt of smoothies maken voor een smakelijke en gezonde snackoptie.
Het irrigatiewater dat besmet is met menselijke ontlasting wordt op de bessen gespoten en vervolgens bevroren bewaard , wat de zaken erger maakt. "Het invriezen zorgt er ook voor dat het virus op de bessen blijft zitten," zei Shumaker.
Bevroren fruit wordt grondig schoongemaakt, gewassen en binnen enkele uren na de oogst snel ingevroren . Eenmaal ingevroren kunnen er geen bacteriën meer groeien, maar in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, doodt invriezen geen bacteriën of virussen.
Bij inname via de mond: Blauwe bessen, hele vruchten, sap en poeders worden vaak in voedsel geconsumeerd. Drankjes gemaakt met gevriesdroogde blauwe bessen kunnen bij sommige mensen constipatie, diarree, misselijkheid of braken veroorzaken .