Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Broccoli Bloemtrossen
De bladeren, stengels en zelfs bloemen van de plant zijn nog steeds eetbaar . De bloemen zijn eigenlijk best lekker, maar ze zijn duidelijk niet die strakke broccoli die je gewend bent.
Je kunt de hele bos eten - bladeren, stengel en af en toe gele bloemen . Broccolini is makkelijk te bereiden en overheerlijk, en is een van mijn favoriete bijgerechten aller tijden. John Darlington is al meer dan de helft van zijn leven bezig met groenten en fruit, waarbij hij zich concentreert op kleinere, lokale markten.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.
Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Kies het juiste ras om te voorkomen dat prei gaat doorschieten. Sommige rassen zijn speciaal geselecteerd voor het maken van grotere witte delen onderaan de prei. Prei is familie van andere uiensoorten, van sjalotjes tot bs, knf en ook bieslook , bosuien en daslook dat ook wel wilde knoflook wordt genoemd.
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Het gevaar van paksoi is dat deze snel kan doorschieten. Bij het doorschieten wordt er een bloemstengel gevormd vooraleer de krop voldoende groot is, vanaf dan is de plant niet meer eetbaar. Voornamelijk de minimum dag- en nacht temperatuur en de rassenkeuze zijn factoren die het doorschieten in de hand kunnen werken.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Als de bloemkool groot genoeg is en een beetje loskomt van de zijkant van de plant, kan hij worden geoogst. Dit kan ook als 'ie als het ware de lucht in gaat schieten. Sommige delen van de kool komen dan hoger in vergelijking met de rest. Bloemkool oogsten doe je door hem bij de steel af te snijden.
Nadat ik het goed had bekeken, zette ik mijn broccolini in de koelkast. Als ik het de volgende dag bij het avondeten eruit haal, zie ik dat er 's nachts kleine gele bloemetjes aan de randen zijn gebloeid. Een zoekopdracht op internet laat zien dat de gele bloemetjes aangeven dat de broccolini is verouderd, maar nog steeds veilig is om te eten .
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Naast dat ze mooi zijn, zijn de volledig uitgebloeide broccolibloemen eetbaar, maar ze hebben heel weinig voedingswaarde en smaken nogal bitter. Dus ja, je kunt ze eten . Het is niet giftig of zoiets, maar het helpt niet veel met je gezondheid of zelfs je eten.