De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Meestal zijn deze producten (bevroren/verpakte groenten) veilig om te consumeren, zelfs maanden na de gedrukte houdbaarheidsdatum, mits ze nog ongeopend waren voor het koken . En ja, koken doodt alle potentieel schadelijke bacteriën.
Alternaria is een van de meest voorkomende ziekten van broccoli, boerenkool en andere Brassica-gewassen . Het wordt soms ook wel zwarte vlekken genoemd. Het tast bladeren aan en resulteert vaak in hoofdrot.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Als u bittere broccoli aan roerbakgerechten toevoegt en er veel kruiden, smaakmakers en citroen- of limoensap aan toevoegt, zou de broccoli eetbaar moeten zijn .
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Weggooien Weggooien Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen. ZACHTE groenten en fruit met een hoog vochtgehalte kunnen onder het oppervlak besmet raken.
Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is . Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg. Textuur: Broccoli moet strakke roosjes en een stevige steel hebben.
Het is fantastisch als bijgerecht, gepureerd tot broccolisoep, gebakken in een broccoli-stoofschotel met kaas of gegooid in een pasta primavera. Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken .
Zolang er geen tekenen van bederf zijn, kunt u het eten , maar het zal misschien niet meer zo vers smaken als voorheen.
Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Is broccoli, die geel begint te worden, veilig om te eten? - Quora. Broccoli die geel wordt, is aan het vergaan. In een arm land en als je geen voedsel wilt verspillen kan je de roosjes in de groengele beginfase van het vergaan nog wel gewoon eten, het bevat dan wel minder voedingsstoffen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zowel rauwe als gekookte broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als u het goed bewaart. Geblancheerde broccoli blijft 10 tot 12 maanden goed in de vriezer.
Was de taugé ook vooraf met stromend water. Daarna kan je het verhitten door te wokken of door ze minimaal 5 seconden in kokend water onder te dompelen. Taugé die over de houdbaarheidsdatum is kan je beter nooit eten.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.