Een kiwi, meloen, appel of perzik: allemaal fruitsoorten waarvan je de schil kunt eten. Volgens het Voedingscentrum zitten in de schil goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Daarnaast hoef je minder eten weg te gooien als je het fruit ongeschild laat. Het is gewoon eetbaar.
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn!
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De schil van een avocado is niet eetbaar. Niet alleen omdat het heel erg hard is en slecht verteerbaar, maar ook omdat bij avocado de schil niet is meegenomen in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje avocadoschil opeet.
De schil van perziken is eetbaar en is de bron van veel van de antioxidanten en vezels die in perziken zitten, maar het kan ook meer pesticiden bevatten dan het vruchtvlees. Zoals met alle producten is het een goede gewoonte om perziken te wassen voordat u ze eet.
Als ze met mate worden gegeten, zijn perziken meestal veilig . Te veel perziken per dag eten kan de volgende problemen veroorzaken: Spijsverteringsproblemen: Perziken bevatten natuurlijke suikers, polyolen genaamd, die niet altijd goed overweg kunnen met uw darmbacteriën. Deze suikers kunnen onverteerd blijven in de darmen en krampen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Zijn perziken gezond? Perziken staan net als veel andere groente- en fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat perzik past binnen een gezond eetpatroon. Een perzik weegt ongeveer 115 gram en levert 46 kcal en 8,3 gram koolhydraten, waarvan 8,3 gram suikers.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Mandarijnenvruchten en -schillen kunnen als voedsel gegeten worden .
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”