Per productsoort is er onderscheid gemaakt in Melk/Witte Chocolade en Pure Chocolade. Melkchocolade heeft het grootste marktaandeel. Vanwege de zachte en romige textuur is melkchocolade een populaire en veelvuldig geconsumeerde soort.
Chocolade is een zeer geliefde en bekende lekkernij. Je kunt het krijgen in de soorten puur, melk en wit. Melkchocolade is van deze drie soorten het meest populair.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten. Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Maar vergeleken met melkchocolade is pure chocolade het gezondere alternatief . Pure chocolade bevat minder suiker en geen melk, maar wel veel meer cacao. Het hoge percentage cacao zorgt voor bepaalde voordelen van het consumeren van pure chocolade. Flavanol wordt in veel planten aangetroffen, waaronder de cacaoplant.
Wat is gezonder, witte of melkchocolade? Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade , met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Witte chocolade bevat niet alleen meer verzadigd vet dan andere soorten chocolade, maar mist ook de gezonde fytochemicaliën die in cacao en pure chocolade zitten.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.
Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak wordt melkchocolade algemeen beschouwd als de populairste soort chocolade.
823 is zonder twijfel de meest veelzijdige en lekkerste melkchocolade die er is! Dit recept nr. 823 van Callebaut kenmerkt zich door een diepe, warme en zachte cacaosmaak met zoete caramel accenten. Door de handige kleine 'callets' (druppels) is de melk chocolade eenvoudig te smelten en verwerken.
De claim to fame is de romigheid, aangezien cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur . En omdat de smaak mild is, "is het het perfecte canvas om andere smaken te laten zien, zoals frambozen, citroen of zelfs olijven."
Stemmingsverbeteraar: De romige, zoete smaak van witte chocolade kan de stemming verbeteren en comfort bieden , waardoor het een heerlijke traktatie is. Botgezondheid: De melkbestanddelen in witte chocolade dragen bij aan de calciuminname, wat de botgezondheid ondersteunt.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Echter, witte chocolade bevat cacaoboter en andere ingrediënten die het een romige textuur en zoete smaak geven die vergelijkbaar is met melk- of pure chocolade. Daarom, hoewel witte chocolade misschien niet als "echte" chocolade wordt geclassificeerd, genieten veel mensen nog steeds van de unieke smaak en beschouwen het als een vorm van snoepgoed .
Het laatste onderzoek van Mintel onthult dat voor iets meer dan de helft (51%) van alle volwassen consumenten, de favoriete soort pure chocolade melkchocolade is, gevolgd door 35% die de voorkeur geeft aan pure chocolade en 8% die de voorkeur geeft aan witte chocolade . Maakt het eten van chocolade je gelukkiger?
Ana Paula Ferraz-Dougherty, DMD, ADA-gecertificeerd tandarts en tandarts in San Antonio, TX, " chocolade is een van de betere snoepjes omdat het gemakkelijker van je tanden afspoelt dan andere soorten snoep ." Bovendien suggereert onderzoek naar pure chocolade (die minder suiker bevat dan melkchocolade) dat de ...
Hoewel de smaak (vergelijkbaar met chocolademelk) de sleutel is tot de populariteit ervan, werd melkchocolade historisch gezien gepromoot als gezond voedsel, vooral voor kinderen.
Het levert veel micronutriënten
Begrijpelijkerwijs richt een groot deel van de discussie over melkchocolade zich op het vet- en suikergehalte, maar het bevat ook veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Aangezien het met melk is gemaakt, zal het je niet verbazen dat melkchocolade veel calcium bevat.
Chocolade met veel cacao en polyfenolen verbetert de bloeddruk bij patiënten met diabetes en hypertensie. Shin, JH, et al. (2022). Consumptie van pure chocolade met 85% cacao verbetert de stemming in samenhang met veranderingen in de darmmicroben bij gezonde volwassenen : een gerandomiseerde gecontroleerde studie.