Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.
Gezonde nieren houden van een gezond dieet, maar bovenal van voldoende hydratatie. Eén van de beste manieren om je nieren te ondersteunen, is dus eenvoudigweg door goed voor jezelf te zorgen. Door voldoende te drinken, gezond te eten en regelmatig te bewegen, kun je jouw nieren ondersteunen in hun essentiële functie.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Beschadigd nierweefsel kan zich niet meer herstellen. Het is belangrijk om nierschade zo vroeg mogelijk op te sporen. Het duurt soms jaren voordat chronisch nierfalen aan het licht komt. Dit komt omdat uw nieren een grote reservecapaciteit hebben.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
Het drinken van voldoende water helpt bij het verdunnen van afvalstoffen in je urine, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden uitgescheiden. Bovendien helpt water bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en vochtbalans in je lichaam, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid van je nieren.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Paardenbloemthee helpt bij het ondersteunen van de urinewegen. Deze thee bevordert de productie van urine, wat helpt bij het schoonhouden van de nieren en het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. De diuretische werking van paardenbloemthee maakt het een goede keuze als je je nieren gezond wilt houden.
Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Een tekort aan vitamine D en vitamine K komt veel voor bij patiënten met chronische nierschade. Daarnaast gebruiken patiënten met chronische nierschade vaak vitamine D supplementen. Vitamine D supplementgebruikers met een te laag vitamine K gehalte lopen mogelijk een extra groot risico op vaatverkalking.
Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd.
In Nederland hebben ongeveer 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
Het in cranberry aanwezige hippuronzuur heeft een bacteriostatische werking en wordt door sommige onderzoekers verantwoordelijk gehouden voor de werking tegen cystitis en/of ontstekingen van de nieren en urinewegen.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd. Bloemkool: bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur.
Als het gaat om het gezond houden van uw nieren, kan wat u drinkt een verschil maken. Om uw nieren te beschermen, drinkt u dranken zoals gewoon water, koffie met magere melk en ongezoet cranberrysap .
Neem dan dagelijks een eetlepel olijfolie met wat citroensap. Zet ook regelmatig een verse watermeloen op het menu en doe jezelf tegoed aan het sap van granaatappels en appelazijn. Ook gember bezit goede eigenschappen die zowel je lever als nieren ondersteunen bij hun werkzaamheden.
Jam, appelstroop, suiker, groentespread, natriumarme pindakaas, hagelslag, fruit en rauwkost bevatten weinig of geen zout. Wees matig met pindakaas en chocoladepasta als u moet afvallen. In sandwichspread en gistextract zit veel zout. Voor de bereiding van gerechten zonder zout zijn diverse mogelijkheden.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Als je veel en vaak drinkt kunnen je nieren ook beschadigd raken. Als je nieren beschadigd zijn werken ze minder goed. Dat heet nierinsufficiëntie of nierfalen. Drink je alcohol, dan is het belangrijk om genoeg water of fris te drinken, zodat je niet uitdroogt.
Conclusie. Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.