Het is belangrijk om tijdens het blancheren de deksel van de pan te laten, zodat het koolzuurgas dat vrijkomt gemakkelijk kan ontsnappen. Vergeet niet om de groenten vooraf goed te wassen om zand of insecten te verwijderen. Hoelang je de groente in het kokende water laat, hangt af van de dikte en structuur.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Deze kooktechniek helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen van sperziebonen te behouden. Dat is vooral handig bij invriezen, maar blancheren kan ook als je de bonen nog verder gaat verwerken in een gerecht.
Verse groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Blancheer groenten door ze toe te voegen aan kokend water of door ze heel kort aan stoom bloot te stellen en ze vervolgens snel af te koelen . Blancheren is een belangrijke stap in het conserveren van groenten voor zowel voedselveiligheid als kwaliteit.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Zet je pan op het kleinste pitje met de deksel er schuin op en laat je stoofvlees pruttelen; niet koken, want dat zorgt ervoor dat het snel taai wordt. En check regelmatig of je vlees niet uitdroogt en voeg desnoods wat extra water of bouillon toe.
Wanneer u het deksel eraf moet houden. Als u een soep, stoofpot of saus onafgedekt kookt, kan water verdampen. Als u dus een saus wilt laten inkoken of een soep wilt indikken, laat u het deksel dan weg . Hoe langer u uw gerecht kookt, hoe meer water er verdampt en hoe dikker de vloeistof wordt. Dat betekent dat de smaken ook geconcentreerder worden.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
De beste manier om gedroogde bonen te koken. Voor de Epi-testkeuken waren de resultaten duidelijk. Het snel weken van de bonen, het zouten ervan aan het begin van het koken en het koken in een pan zonder deksel resulteerde in bonen met een geweldige textuur en een smaakvolle bouillon.
Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Boontjes koken
Blancheren zorgt ervoor dat boontjes hun kleur en knapperigheid behouden. Breng een grote pan met water aan de kook (en voeg eventueel wat zout toe). Voeg de schoongemaakte boontjes toe en laat zo'n 4 à 5 minuten koken, of tot ze beetgaar zijn.
Door de bonen te schokken (door ze in een ijsbad te leggen) stopt het kookproces en behouden ze hun heldergroene kleur .
Werk in porties en laat de sperziebonen voorzichtig in het kokende water zakken. Kook kleine bonen 2 minuten, middelgrote bonen 3 minuten en grote bonen 4 minuten . Koel de bonen snel af door ze in ijswater te dompelen. Nadat de bonen zijn afgekoeld, giet u ze af uit het ijswater.
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Niet alle diepvriesgroenten zijn hetzelfde
De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.